Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 14.12.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Suomalaisten ulkoiluaktiivisuus on erittäin korkea

Ulkoiluharrastukset ovat uuden tutkimuksen mukaan edelleen keskeinen osa suomalaisten elämäntapaa ja vapaa-ajan käyttöä. Suomalaisesta aikuisväestöstä 96 prosenttia eli lähes kaikki harrastavat ulkoilua. Suomalaiset ovat myös aktiivisia ulkoilijoita, sillä ulkoilua harrastetaan keskimäärin 2–3 kertaa viikossa, ja ulkoilukertoja kertyy keskimäärin 170 vuodessa.

Keskimäärin suomalaisten ulkoiluaktiivisuus on pysynyt kymmenen viime vuoden aikana samana, vaikka monen yksittäisen ulkoiluharrastuksen harrastajien ja harrastuskertojen määrät ovat kasvaneet tai laskeneet. Aikuisella suomalaisella on keskimäärin 13 ulkoiluharrastusta, joka on kaksi enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Merkittävä muutos on tapahtunut ikääntyvien suomalaisten ulkoilussa. Suomalaisista 65–74-vuotiaista yhä suurempi osa (yli 90 %) harrastaa ulkoilua ja ulkoilukertojakin heille kertyy aikaisempaa enemmän. Ikääntyneet osallistuvat enemmän useisiin ulkoiluharrastuksiin verrattuna samanikäisiiin kymmenen vuotta sitten.

Suosituimpia ulkoiluharrastuksia ovat kävely, uinti, oleskelu rannalla, pyöräily, marjastus ja mökkeily, joita yli puolet suomalaisväestöstä harrastaa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana suosiotaan ovat eniten kasvattaneet sauvakävely, juoksulenkkeily, mökkeily, pienpuiden keräily ja vapaa-ajan metsätyö, telttailu maastossa, luonnon nähtävyyksien katselu, lintuharrastus, retkiluistelu ja taitolajeista muun muassa kalliokiipeily ja golf. Kalastuksen suosio on ollut lievästi laskeva.

Maastohiihdon harrastajat valmiita etsimään sopeutumiskeinoja vähälumisuuteen

Joka kolmas maastohiihtoa harrastava arvioi luopuvansa hiihtämisestä, jos hiihtokaudella ei ole lainkaan luonnonlunta omalla hiihtoalueella. Jos hiihto-olosuhteet ovat heikot viitenä perättäisenä talvena, kaksi viidestä arveli luopuvansa hiihtämisestä kokonaan.

Suurin osa hiihtäjistä olisi valmis harkitsemaan joitakin sopeutumiskeinoja huonoihin hiihto-olosuhteisiin, esimerkiksi uusien suksien hankintaa, hiihtämistä tekolumella tai matkustamista lumivarmalle alueelle.

Nyt noin joka kymmenes luontomatka tehdään hiihdon vuoksi. Vuosittain 42 prosenttia suomalaisista hiihtää ladulla tai laduttomassa maastossa, hiihtoretkeilee tai harrastaa erähiihtoa.

Seurantatutkimus toteutettiin toisen kerran

Tulokset on julkaistu ’Luonnon virkistyskäyttö 2010’ raportissa. Tulokset pohjautuvat vuosina 2009–2010 tehtyyn väestökyselytutkimukseen, johon vastasi noin 9000 suomalaista. Julkaisussa verrataan tuloksia vuosina 1998–2000 tehtyyn vastaavan tutkimuksen tuloksiin.

Lisätietoja:

  • Vanhempi tutkija Tuija Sievänen, p. 040 801 5269, tuija.sievanen @ metla.fi
  • Tutkija Marjo Neuvonen, p. 040 801 5406, marjo.neuvonen @ metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute