Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 27.10.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Myyräkannan huippu on etelässä vaatimaton, pohjoisessa vahva

Myyriä on Suomen eteläisellä puoliskolla enimmillään vain kohtalaisesti, ja alueellisesti kanta on hyvin vaihteleva. Pohjoisilla rannikkoseuduilla myyriä on melko vähän. Kainuun pohjoisosissa, Koillismaalla ja varsinkin Lapissa myyriä on puolestaan runsaasti (ks. kartta).

Isompi kartta
Kartta. Tummalla alueella Pohjois-Suomessa myyriä on runsaasti. Etelä-Suomen harmaalla alueella myyriä on pääsääntöisesti korkeintaan kohtalaisesti, mutta esiintyminen on laikuttaista. Perämeren rannikkoseuduilla myyriä on vähän.

Kevään 2011 myyrätilanne Kainuun eteläpuoleisessa Suomessa ennakoi myyräkantojen reipasta kasvua kohti uutta huippua syksyllä 2011. Monin paikoin kannat ovat kuitenkin tällä hetkellä joko keväisellä tasollaan tai vain vähän suuremmat. Kuluvaksi syksyksi odotettu selvä laaja-alainen myyrähuippu maan eteläisessä puoliskossa jäi siis saavuttamatta.

Sekä pelto- että metsämyyriä tavataan eteläisen Suomen maastoissa kaikkialla, mutta tiheydet jäävät kauaksi edellisen huipun, syksyn 2008, tiheyksistä. Etenkin Perämeren rannikkoseutujen ja paikoin myös Lounais-Suomen kannat ovat harvat. Myyrien esiintyminen on alueellisesti hyvin laikuittaista, mikä vaikeuttaa yksityiskohtaisten paikkakuntakohtaisten ennusteiden antamista.

Tämänhetkinen myyrätiheys eteläisessä Suomessa ei yleisesti ottaen aiheuta suurta taimituhoriskiä metsänomistajille. Laikuittaisesta esiintymisestä johtuen on kuitenkin täysin mahdollista, että joillain alueilla tuhoja tulee. Metsänomistajia suositellaan tarkkailemaan ja jopa rajoittamaan oman taimikkonsa myyräkantaa esimerkiksi loukkupyynneillä.

Eteläisen Suomen yli vuosikymmenen kestänyt myyrien kannanvaihtelun voimakas säännöllisyys on mahdollisesti katoamassa väliaikaisesti. Ilmiö ei ole ainutlaatuinen, vaan kuuluu normaaliin myyräsyklien vaihteluun. Epäsäännöllisten vaihtelujaksojen aikana myyräkannat pysyvät usein kohtalaisen pieninä ja vaihtelu lievänä usean vuoden ajan. Mikäli tämä tilanne on edessä nytkin, taimituhoriski on pieni lähitalvina.

Pohjois-Suomessa koettiin kaikkien aikojen myyrähuippu syksystä 2010 syksyyn 2011. Etenkin Koillismaalla ja Metsä-Lapissa tavataan edelleen runsaasti pelto- ja lapinmyyriä, joten taimituhoriski on erittäin suuri. Samoin havupuiden taimien latvojen kärkisilmuja syöviä metsämyyriä on paljon. Monin paikoin maastohavainnot kertovat suurimman myyrätiheyden ajan tulleen kuitenkin jo ohitetuksi, mikä kielii romahduksen ajoittumisesta alkavalle talvelle. Romahduksen ajankohta ratkaisee, minkälaista tuhoa myyrät ehtivät aiheuttaa. Pohjoissuomalaisille taimikonomistajille voi tehokkaimmaksi taloudelliseksi turvaksi suositella metsävakuutuksen hankkimista ajoissa.

Myyräkuumerintamalla ei ole odotettavissa samankaltaista huippuvuotta kuin oli kolme vuotta sitten edellisen myyrähuipun aikana. Tautitapauksia tullee kuitenkin normaalia vuotta enemmän, koska metsämyyriä on varsinkin pohjoisessa runsaasti.

Aiemmat myyräennusteet >

Lisätietoja:

  • Varttunut tutkija Otso Huitu, p. 050 391 4917, otso.huitu(a)metla.fi
  • 2.11. alkaen metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen, p. 050 391 2430, heikki.henttonen(a)metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /SaMe | Copyright Metla | Palaute