Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 3.10.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Oulun Ympäristötietotalo vihittiin luonnonvaratutkimuksen käyttöön

Oulun Ympäristötietotalon avajaisia juhlittiin tänään yliopistokampuksella. Ympäristötietotaloon syntyy 150 luonnonvara- ja ympäristöalan ammattilaisen keskittymä, johon kuuluu Luonnonvara ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymä LYNETin neljä laitosta, MTT, Metla, RKTL ja SYKE sekä Oulun yliopiston Thule-instituutti. Oman vahvistuksensa ryhmään tuo Ympäristötietotalon lähelle keväällä muuttanut Evira.

Organisaatioiden lisääntyvä yhteistyö ja yhteiset tutkimushankkeet antavat voimaa Oulun ja Pohjois-Suomen luonnonvaratutkimukselle. Sen painopisteitä ovat luonnon monimuotoisuus, vesi- ja maaekosysteemien vuorovaikutus sekä laajemmin luonnonvarojen kestävä käyttö, vihreä energiatalous ja elintarvikkeiden tuotanto.

Tutkimus mukana hallitusohjelmassa

Tilat vihkinyt kansliapäällikkö Hannele Pokka kiitti tutkimuslaitosten yhteistyötä, joka vahvistaa ja kehittää tutkimusta kokoamalla toimintoja suuremmaksi keskittymäksi.

– Ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön LYNET-verkostomalli on varteenotettava vaihtoehto rakenteelliselle uudelleen järjestämiselle. Tavoitteena on, että erillisillä laitoksilla on yhteisiä toimintoja ja yhteistä infraa.

Pokka korosti sitä, kuinka luonnonvara- ja ympäristöasiat on otettu huomioon hallitusohjelmassa.
– LYNET-laitokset ovat vahvasti mukana hallitusohjelman strategisissa kärkihankkeissa, jotka koskevat muun muassa luonnonvarojen kestävää käyttöä ja materiaalitehokkuutta, energia- ja ilmastopolitiikkaa, ympäristöliiketoimintaa, ruokasektorin kilpailukykyä sekä ympäristö- ja metsälainsäädäntöä.

– Tarve ei rajaudu tälle hallituskaudelle, vaan tarvitsemme pitkäjänteisesti tutkimustietoa päätöksenteon tueksi. Ruuantuotannon ja uusiutuvien luonnonvarojen saannin turvaaminen ovat agendalla jatkuvasti. Uudet ratkaisut ovat enemmän kuin tervetulleita.

Yhteisiä tiloja ja toimintoja

Tutkimuskeskittymälle varustetaan parhaillaan yhteistä laboratoriota. Henkilöstö voi olla osittain yhteistä, samoin professuurit, tietojärjestelmät, laitteet ja toimitilat.

LYNETin puheenjohtaja Erkki Kemppainen korosti, että yhteiset tilat ja toiminnat mahdollistavat laitosten tutkimustyön jatkumisen säästöpaineista huolimatta. Hänen mielestään Ympäristötietotalo tarjoaa luontevan ympäristön entistä syvällisemmän yhteistyön rakentamiseen.

– Oulun lisäksi LYNET-yhteenliittymä vahvistaa jatkossakin alueellista tutkimustaan yhdessä muiden tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. Toimintoja keskitetään erityisesti yliopistojen läheisyyteen, Kemppainen kertoi.

Yhdessä monitieteiseksi pohjoisuuden osaajaksi

Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen kertoi, että tutkimuslaitosten muutto yhteisiin tiloihin edistää yhteistyötä, jota on tehty Pohjoisen ympäristötutkimuksen NorNet-verkoston puitteissa jo vuosituhannen alusta lähtien.

Lajunen esitteli Oulun yliopiston vahvaa ympäristö- ja luonnonvaratutkimusta, jota tutkimuskeskus Thule-instituutti yhdessä tiedekuntien kanssa tekee.
– Tällä seudulla alan yrityksien liikevaihto on moninkertaistunut, ja uusia tohtoreita tulee alalle vuosittain parikymmentä. Myös useat yhteisprofessuurit tutkimuslaitosten kanssa vahvistavat LYNET-yhteistyötä. Olemme pohjoisen monitieteisen tutkimuksen edelläkävijöitä, Lajunen sanoi.

Ympäristötietotalon avajaisjuhlallisuudet jatkuvat vielä ti 4.10. Kohti vihreämpää taloutta -seminaarilla, jossa käsitellään LYNET-laitoksia yhdistäviä teemoja eli luonnonvaroja, energiaa ja elintarvikkeita sekä niiden kestävämpää tuotantoa ja käyttöä.

Tilaisuus on kaikille avoin. Seminaarin ohjelma on osoitteessa: www.lynet.fi/tapahtumat/kohtivihreampaataloutta

Lisätietoja:

  • puheenjohtaja Erkki Kemppainen, LYNET, puh. 040 556 2477, erkki.kemppainen@mtt.fi
  • rehtori Lauri Lajunen, Oulun yliopisto, puh. 08 553 4071, lauri.lajunen@oulu.fi

LYNET on julkisten tutkimuslaitosten yhteenliittymä, jonka asiantuntemusalueena ovat luonnonvarat ja ympäristö. LYNETin keskeinen tehtävä on asiantuntemuksellaan tukea päätöksentekoa. Valtionhallinnon uudenlaisella yhteistyömallilla lisätään tutkimuksen vaikuttavuutta ja tehostetaan toimintaa.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute