Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 1.7.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Sukkulamadot helpottavat Yyterin mäntyjen ahdinkoa

Toukokuussa Yyterin metsiin levitetyt sukkulamadot ovat vähentäneet tänä kesänä aikuistuneiden tähtikudospistiäisten määrää jopa puolella. Vielä ei voida sanoa kuinka paljon sukkulamadot tulevat vähentämään ensi kesänä aikuistuvien pistiäisten määrää, koska sukkulamadot ovat edelleen töissä Yyterin maaperässä. Tähtikudospistiäisten määrää vähentävät omalta osaltaan myös muna- ja toukkaloiset, joita alueella on havaittu ilahduttavan paljon.

Torjunnan levityksestä vastasi Lounais-Suomen metsäkeskus ja torjunnan tutkimuksellisen osuuden tekevät yhdessä Metsäntutkimuslaitos ja Helsingin yliopisto.

- Torjunnasta huolimatta alueella on ollut huomiota herättävää aikuisten pistiäisten parveilua etenkin kesäkuun lämpiminä päivinä, jolloin sadat lokit ahmivat kömpelösti lentäviä pistiäisiä. Ilmahyökkäyksistä selvinneet naaraat ovat munineet kesäkuussa etenkin hakkuaukkojen reunapuihin runsaasti munia, joista kuoriutuneet toukat ovat aloittaneet vastakehittyvien uusien neulasten syönnin, sanoo tutkija Antti Pouttu Metsäntutkimuslaitokselta.

- Nyt neulasten syönti on päässyt vauhtiin, ja mäntyjen vanhempikin neulasisto alkaa huveta kasvavien toukkien suihin. Parin viikon päästä voidaan nähdä kuinka laajalle tuholaiset ovat tänä kesänä levinneet, Pouttu jatkaa.

Tänä kesänä neulasia syövät toukat pudottautuvat maahan heinäkuun loppuun mennessä ja viettävät maassa kolme vuotta ennen aikuistumistaan keväällä 2014.

Lisätietoja:

  • Tutkija Antti Pouttu, Metla, p. 050 391 2576, antti.pouttu@metla.fi
  • Professori Heikki Hokkanen, Helsingin yliopisto, p. 050 596 8723, heikki.hokkanen@helsinki.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 04.07.2011 /MJou | Copyright Metla | Palaute