Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 29.6.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Kirjauutuus metsäpalontorjunnan avuksi

Suomen metsiin on laadittu paloherkkyysluokitus

Suomen metsien paloainekset – kohti parempaa tulen hallintaa -kirjan tavoitteena on edistää metsäpalontorjuntaa ja kulotuksien toteuttamista. Viimeisin tutkimustieto on koottu käytäntöä palvelevaksi kirjaksi niin pelastus- kuin metsäorganisaatioiden käyttöön.

Kirja sisältää runsaasti yleistä tietoa metsäpaloista, metsien paloaineksista ja paloherkkyydestä. Keskeisenä tavoitteena on ollut käytännön työkaluksi tarkoitetun paloherkkyysluokituksen laatiminen. Suomen metsät luokitellaan 15 paloainestyyppiin, joiden tunnukset vastaavat metsätalouden ja metsäsuunnittelun luokituksia. Paloainestyypit, jotka esitellään kirjassa myös valokuvien avulla, on jaettu neljään eri luokkaan niiden syttymisherkkyyden ja latvapaloriskin perusteella.

Esitetty luokitus mahdollistaa metsävaratietojen paremman hyödyntämisen metsäpalontorjunnassa. Metsäpalon syttyessä on mahdollista arvioida paremmin palon luonne ja riskit lähiympäristössä sekä valita tarkoituksenmukaisin ja turvallisin sammutustaktiikka. Metsäpalojen käyttäytymisen ennakointi voisi tulevaisuudessa mahdollistaa myös riskittömien tai vähäriskisten palojen sallimisen suojelualueilla, joilla metsiä ennallistetaan tarkoituksellisesti polttamalla.

On todennäköistä, että ilmastonmuutos, urbanisoituva yhteiskunta sekä Venäjän metsäpalot lisäävät metsäpaloriskiä Suomessa lähivuosina, kuten Metlan ylijohtaja Hannu Raitio sekä sisäasiainministeriön valmiusjohtaja Janne Koivukoski toteavat kirjan alkusanoissa. Kirjan lopussa on metsäpalosanasto, jolla pyritään yhdenmukaistamaan suomalaista metsäpaloterminologiaa.

Kirjoittajat Henrik Lindberg, Timo V. Heikkilä ja Ilkka Vanha-Majamaa ovat usean kymmenen vuoden aikana toimineet erilaisissa metsäpaloihin ja kulotuksiin liittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä tutkimus-, opetus- ja asiantuntijatehtävissä.

Metsäntutkimuslaitoksen ja Sisäasiainministeriön pelastusosaston yhteistyö alkoi 2000-luvun alussa. Vuosien varrella on suoritettu useita koepolttoja, syttyvyyskokeita sekä paloainesten kuivumisseurantoja Etelä- ja Pohjois-Suomessa. Tutkimustiedon ohella saatiin runsaasti käytännön kokemusperäistä tietoa metsä- ja pelastusalan ammattilaisilta.

Metsäntutkimuslaitos julkaisee kirjan yhteistyössä sisäasiainministeriön pelastusosaston kanssa ja Palosuojelurahaston tuella.

Julkaisu

Lisätietoja:

  • Lehtori Henrik Lindberg, HAMK, henrik.lindberg@hamk.fi, p. 03 646 5390
  • Timo Heikkilä, timov.heikkila@kolumbus.fi, p. 040 584 4274
  • Tutkija Ilkka Vanha-Majamaa, Metla, ilkka.vanha-majamaa@metla.fi, p. 050 391 2532

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 22.12.2011 /MJou | Copyright Metla | Palaute