Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 10.6.2011 (päivitetty 15.5.2012) Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Puiden päivittäistä kasvua voi seurata nyt Internetissä

Viileänä keväänä 2012 kasvu käynnistyy myöhemmin kuin edeltävinä vuosina

Kivalon seurantakuusi. Kuva Tapio Huttunen

Metlan www-sivuilla seurataan tällä kasvukaudella viiden puun paksuuskasvua päivittäin. Seurattaviin puihin on kiinnitetty pannat, jotka rekisteröivät runkojen ympärysmitassa tapahtuneet muutokset. Puiden pannat lähettävät tiedot tietokoneelle, joka piirtää kuvaa puun läpimitassa tapahtuneista muutoksista.

Puun vuosirenkaan paksuus on Suomessa enintään muutamia millimetrejä, eli sen verran runkoon syntyy uusia soluja kasvukauden aikana. Paljain silmin kasvua ei voisi havaita.

Seurattavat puut sijaitsevat eri puolilla Suomea. Pantaa kantaa yksi koivu, joka kasvaa Punkaharjulla, ja neljä kuusta Hyytiälästä, Tammelasta, Kivalosta ja niin ikään Punkaharjulta. Tietoa kasvusta saadaan maan eri osista.

- Seurannan tulokset kertovat kasvukauden etenemisestä ja säiden vaikutuksista puiden kasvuun, kertoo Metlan tutkija Pentti Niemistö.

Kasvun seuranta on osa EU:n rahoittamaa Euroopan laajuista FutMon-tutkimusta. Mikäli seurantaa pystytään jatkamaan pitempään, siitä voidaan saada todisteita ilmaston pitkäaikaisista muutoksista. Tällöin voitaisiin mahdollisesti myös ennakoida puiden sopeutumista ja kasvua muuttuvissa ilmasto-oloissa.

Viileä kevät viivästää kasvuun lähtöä

- Puiden kasvu käynnistyy tänä vuonna myöhemmin kuin edellisinä keväinä, koska säät ovat olleet viileitä ja sateisia koko maassa, Niemistö sanoo.

Suomen metsien kasvussa näkyvät lämpö ja sade

Puiden kasvukausi on Suomessa hyvin lyhyt. Havupuiden paksuuskasvu alkaa Etelä-Suomessa tyypillisesti toukokuun loppupuolella. Nopeinta kasvu on kesä-heinäkuun vaihteessa, ja paksuuskasvu päättyy elokuussa. Pituuskasvu kertyy vielä selvästi lyhyemmän jakson aikana.

Kuten sato maataloudessa, puidenkin vuotuinen kasvu vaihtelee: Jos kesän sääolot ovat puille suotuisia, ne voivat kasvaa 20 -30 prosenttia normaalivuotta enemmän. Vaihtelu on erityisen voimakasta Lapissa, jossa puut elävät viileästä ilmastosta johtuen äärirajoillaan. Lämpötilan lisäksi myös kesäkauden kuivuus vaikuttaa kasvuun.

Kaikki puun ympärysmitan lisäys ei kuitenkaan ole kasvua, eli uusien solujen muodostumista. Rungot myös turpoilevat ja kutistuvat niiden sisältämän vesimäärän vaihdellessa. Poutapäivinä puut saattavat haihduttaa enemmän vettä kuin juuristo pystyy maasta ottamaan, mutta poutajakson jälkeisenä sadepäivänä rungon läpimitta lisääntyy hyppäyksenomaisesti puun imiessä maaperästä vettä.

Lisätietoja:

 

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty:28.03.2014 /SaMe | Copyright Metla | Palaute