Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 9.6.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Lapissa pahimmat myyrätuhot vuosikymmeniin

Lapin myyrähuippu syksyllä 2010 johti maakunnan pahimpiin metsätuhoihin kolmeen vuosikymmeneen. Eteläisen Suomen myyräkannat ovat runsastumassa kohti huippua kuluvan vuoden aikana.

Tummanharmaalla alueella Pohjois-Suomessa myyriä on maastossa paikoin vielä runsaasti, mutta on odotettavissa, että kannat romahtavat kesän 2011 aikana. Vaaleanharmaalla alueella eteläisessä Suomessa myyriä on kohtalaisesti, mutta kannat ovat runsastumassa kohti huippua syksyllä 2011. Napsauttamalla kuvaa saa näkyviiin isomman kartan.

Metlan syksyisen ennusteen mukaisesti myyrät aiheuttivat Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla merkittäviä metsätuhoja viime talven aikana. Tämä johtuu siitä, että pohjoisessa vuosikymmeniä alhaisissa tiheyksissä esiintyneet pelto- ja lapinmyyrä runsastuivat viime vuonna voimakkaasti. Vastaava pelto- ja lapinmyyrähuippu on Pohjois-Suomessa ollut viimeksi vuonna 1978. Suurimmassa osassa Pohjois-Suomea myyriä tavataan maastossa vielä runsaasti. Paikoin myyräkanta saattaa laskea jo kesän 2011 aikana, paikoin säilyy ensi talveen. Viime talven kaltaista tuhoriskiä ei kuitenkaan tule kohdistumaan taimikoihin talvella 2011-12.

Luoteis- ja Pohjois-Lapin sopulikannat ovat talvehtineet hyvin ja niiden odotetaan runsastuvan ja leviävän etelämmäksi Metsä-Lappiin kuluvan vuoden aikana. Sopuleista ei ole haittaa metsäpuiden taimikoissa.

Eteläisessä Suomessa myyräkannat ovat kohtalaiset. Runsaudessa on talven jäljiltä suurta alueellista vaihtelua – paikoin myyriä on hyvin runsaasti ja paikoin tuskin ollenkaan. Etenkin lounaisimmassa Suomessa ja itärajan tuntumassa myyriä on niukasti. Kaikkialla etelässä myyrien lisääntymiskausi on alkanut tehokkaasti, joten kannat runsastuvat merkittävästi kesän 2011 aikana. On erittäin todennäköistä, että myyrätuhoriski on Oulun-Kainuun seudun eteläpuolella huomattava ensi talven aikana.

Kevään myyrätiheydet maan eteläpuoliskolla ovat pääsääntöisesti alhaisemmat nyt kuin edellisen suuren myyrähuipun, talven 2008-2009, alla. Tämä ennakoi sitä, että nyt kehittyvä huippu ei tulisi olemaan yhtä valtava kuin ennätyksellinen kolmen vuoden takainen huippu. Edellisen huipun aikana myyrät tuhosivat kokonaan noin 20 000 hehtaaria taimikoita ja lievemmin 3-4 -kertaisen määrän. Vaikka nyt ei tulisikaan yhtä mittavaa huippua, on ilmeistä, että monet metsänomistajat menettävät taimensa ensi talvena.

Metsänomistajan parhaat keinot minimoida myyrätuhoriski omassa taimikossa ovat pintakasvillisuuden, etenkin heinäkasvien, torjunta, kunnollinen istutusta edeltävä maanmuokkaus ja myyrien poistopyynti loppusyksyllä. Mikäli taimien istuttaminen on tehtävä tänä vuonna suuren myyrätuhoriskin aikaan, suositus on istuttaa taimet mahdollisimman varhain kesällä. Syysistuttaminen kasvattaa tuhoriskiä myyräkannan huippuvaiheessa olennaisesti kevätistuttamiseen verrattuna.

Lisätietoja:

  • Varttunut tutkija Otso Huitu, p. 050 391 4917, otso.huitu @ metla.fi
  • Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen, p. 050 391 2430, heikki.henttonen @ metla.fi

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /SaMe | Copyright Metla | Palaute