Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 26.5.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Luonnosta terveyttä

Metsäntutkimuksen ja lääketieteen yhteistyöllä luodaan uusia mahdollisuuksia terveyden edistämiseksi ja elinkeinoelämälle


Uusimpien lääketieteellisten tutkimusten mukaan oleskelu luonnossa lieventää stressiä edullisesti ja mitattavassa määrin. Muun muassa verenpaine, sydämen syke, lihasjännitys ja stressihormonien määrä vähenevät. Luonnossa oleskelu lisää positiivisia ja vähentää negatiivisia tunnetiloja sekä edistää keskittymis- ja suorittamiskyvyn palautumista.

Nämä tulokset tarjoavat meille mahdollisuuksia hyödyntää luontoympäristöämme sekä terveyden edistämisessä että uusien elinkeinojen kehittämisessä. Tutkijoiden visioissa kangastelee luonnonympäristön terveysvaikutusten käyttäminen esimerkiksi uudenlaisen matkailuelinkeinon pohjana.

Tutkimusten mukaan fysiologinen toipuminen stressistä alkaa luonnonympäristössä jo 5-7 minuutin kuluttua stressiä aiheuttavan tilanteen jälkeen, mieliala kohenee 20 minuutissa ja tarkkaavaisuuden elpyminen alkaa 40 minuutin kuluttua. Riittävä määrä viheralueilta kaupungeissa voi siten edistää stressistä toipumista sekä ennaltaehkäistä monia sairauksia. Luonnonympäristöä voidaan käyttää apuna myös sairauksista toipumisessa, esimerkiksi uupumuksen, masennuksen ja keskittymishäiriöiden hoidossa.

Japanin ja Suomen metsäntutkimuslaitosten äskettäin alkaneessa yhteisessä tutkimushankkeessa selvitetään muun muassa miten erityyppiset viheralueet vaikuttavat stressistä palautumiseen. Suomessa tutkimuksen toteutukseen osallistuvat Metlan ohella Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Tampereen yliopisto.

Hankkeen järjestämässä seminaarissa Helsingissä perjantaina 27.5. suomalaiset ja japanilaiset asiantuntijat kertovat siitä, miten luonto vaikuttaa ihmisen fysiologiaan, immuunitoimintaan ja mielenterveyteen. Lisäksi paneelikeskustelussa pohditaan sitä, miten alan tutkimustietoa voidaan hyödyntää eri aloilla kuten kansanterveystyössä, opetuksessa, ympäristönhoidossa, kaupunkisuunnittelussa, luontomatkailussa ja ympäristöpalvelujen kehittämisessä.

Tapahtumasivut: http://www.metla.fi/tapahtumat/2011/human-health/

Lisätietoja

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 21.06.2011 /KBym | Copyright Metla | Palaute