Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 13.5.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

LYNET-yhteislaboratorio on aloittanut toimintansa Rovaniemellä

Metlan Rovaniemen toimipaikan, Lapin ELY-keskuksen ja MTT:n Rovaniemen kasvituotannon laboratorioiden muodostama LYNET-yhteislaboratorio on aloittanut toimintansa 1.3. Rovaniemellä. Avajaisia vietetään 13.5.

Yhteislaboratorio on luonnonvara- ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymän (LYNET) pilottihanke, jossa maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön alaisten tutkimuslaitosten laboratoriopalveluita tehostetaan ja yhteistyötä tiivistetään.

LYNET-yhteislaboratorio toimii Metlan organisaatiossa ja tiloissa. Se palvelee Metlan, MTT:n ja Lapin ELY-keskuksen lisäksi myös muita tutkimuslaitoksia, viranomaisia ja yksityisiä yrityksiä. Yhdistynyt laboratorio työllistää vuodessa 12-15 henkilötyövuotta.

Toimintansa aloittaneen laboratorion erityisalaa on ympäristönäytteiden analysointi. Laboratorio muodostuu tuotannollisesta laboratoriosta ja tutkimuslaboratoriosta. Tutkimuslaboratoriossa kehitetään tutkimustyöhön tarvittavaa monipuolista, tieteellisesti korkeatasoista analytiikkaa ja tuotannollisessa laboratoriossa tuotetaan analyysejä viranomaistoimintaa ja ympäristön tilan seurantaa varten.

Laboratoriolle on haettu akkreditointia huhtikuussa 2011 pätevyysalueena vesianalytiikka. Vesianalytiikan lisäksi laboratorio on erikoistunut monipuolisiin maa-, kasvi- ja kaasuanalyyseihin sekä fysiologian, biokemian, molekyyli- ja mikrobiologian menetelmiin. Esimerkiksi maa-analytiikassa hyödynnetään tutkimuksen myötä pitkälle kehitettyjä erikoistekniikoita.

Ainoa napa-alueiden jäänäytteitä analysoiva laboratorio Suomessa

Laboratoriolla on hyvät lähtökohdat toiminnalle, sillä kaikki kolme organisaatiota tuovat mukanaan laajat verkostonsa ja osaamisensa. Kansainvälisen yhteistyön kautta laboratorio palvelee muun muassa Barentsin alueen tutkimuslaitoksia ja koko Euroopan kattavaa ympäristönmuutosten tutkimusta.

Esimerkiksi Lapin yliopiston Arktisen keskuksen kanssa tehtävän yhteistyön kautta laboratoriossa tehdään Skandinaviankin mittakaavassa harvinaista napa-alueiden, mm. Etelämantereen sekä Huippuvuorten jäänäytteiden analysointia. Puhtaiden jäänäytteiden sekä Lapin puhtaiden luonnonvesien ansiosta laboratorio on erikoistunut analysoimaan erittäin pieniäkin pitoisuuksia vesinäytteistä.

 
   
 

Laboratorioiden yhdistämiseen on saatu EAKR-rahoitusta.

Lisätietoja:

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute