Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 4.5.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Koivun lehdet hiirenkorvalla Etelä-Suomessa – edellisen kerran yhtä aikaisin vuonna 2002

Hies- ja rauduskoivun lehdet ovat tulleet tänä vuonna hiirenkorvalle eteläisimmässä Suomessa jo huhtikuun viimeisinä päivinä. Yhtä aikaisin koivu on ollut hiirenkorvalla viimeisen kymmenen vuoden aikana vain vuonna 2002. Viime vuonna kevään edistyminen oli selvästi tätä vuotta hitaampaa, sillä vastaava vaihe saavutettiin Etelä-Suomessa toukokuun puolivälin tienoilla.

Lämmintä pääsiäistä seurannut viileä sää hidastaa koivun lehtien kehitystä samoin kuin puiden ja marjakasvien kukinnan alkamista koko Suomessa. Hieskoivu on yleensä vähintäänkin hiirenkorvalla toukokuun viimeiseen viikkoon mennessä koko Suomessa. Tuomen kukinnan alkamista saadaan odottaa Etelä-Suomessakin vielä parisen viikkoa.

Kevään eteneminen riippuu lämpötilasta

Kevään eteneminen on sidoksissa lämpötilaan. Kun lämpöä on kertynyt tietyn ajan kuluessa riittävästi, esimerkiksi puiden kukinta alkaa tai lehdet puhkeavat.

Metla seuraa eri puolilla Suomea sijaitsevilla koealoilla kahdesti viikossa kevään etenemistä. Koealat ovat vuodesta toiseen samat.

Metlan tekemiä fenologiahavaintoja voi seurata Internetissä lähes reaaliajassa. Sivuilla on julkaistu myös kuvasarjoja kevään ja kesän tapahtumien etenemisestä eri vuosina. Myöhemmin keväällä voi seurata kasvupannoilla varustettujen kuusien paksuuntumista.

Metla perusti 1990-luvun puolivälissä valtakunnallisen havaintoverkoston, jolla havaintoja tehdään eri puulajeista ja metsämarjoista. Jo tätä ennen Metlassa on tehty havaintoja erilaisista fenologisista tapahtumista 1960-luvulta alkaen.

Kevään tuloa seurattu yli 300 vuotta

Fenologia on tieteenala, jossa tutkitaan eläinten ja kasvien elinkierrossa vuosittain toistuvien ilmiöiden ajoittumista. Pitkäaikaisin perinne on kevään etenemisen seurannassa, jolla on Suomessa yli 300 vuoden perinteet. Esimerkiksi Tornionjoen jäidenlähdön ajankohta tunnetaan vuodesta 1693 alkaen. Suomen tiedeseura aloitti pian perustamisensa vuoden 1838 jälkeen kevään tapahtumien seurannan, ja Luonnontieteellinen keskusmuseo jatkaa työtä edelleen.

Lisätietoja:

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute