Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 15.4.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Metlan tutkija Jari Lindblad Metsäalan kuljetusyrittäjien ”Vuoden Kolkuttaja”

Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry on valinnut Metlan tutkija Jari Lindbladin ”Vuoden 2011 Kolkuttajaksi”. Kolkuttajan kannuksensa Lindblad on ansainnut intensiivisestä työstään puutavaran tuoretiheystaulukoiden uusimisessa sekä energiapuun mittauksen kehittämisessä. Palkinto luovutetaan kuljetusyrittäjien vuosikokoustapahtumassa 16.4. Imatralla.

Lindbladin ansioina uudet tuoretiheystaulukot ja energiapuun mittauksen kehittäminen

Kolkuttaja-palkinto jaetaan nyt kolmannen kerran. ”Palkinto ei ole perinteinen ”hyvä asiakas” -palkinto vaan tunnustus metsäalan kuljetusyrittäjien toimintaedellytysten parantamiseksi tehdystä työstä”, toteaa Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Kari Palojärvi.

Jari Lindbladin tutkijan työ saa lämmintä kiitosta kuljetusyrittäjiltä. ”Tarkat puutavaran painotaulukot ovat olennaisia toimintamme kannalta. Tuoretiheystaulukot eli ns. Kärkkäisen taulukot ovat tulleet tutuiksi metsäalan väelle 1990-luvun alusta lähtien. Ajan oloon puutavaralajeihin, hakkuutapoihin ja logistisiin järjestelmiin on kuitenkin tullut niin paljon muutoksia, että vanhojen taulukoiden luvut eivät enää olleet riittävän tarkkoja”, Palojärvi jatkaa.

Tuoretiheyslukuja käytetään puutavaran massan ja tilavuuden välisissä muunnoissa. Kuljetusmaksujen määrittämisen lisäksi lukuja käytetään puukaupassa osana kuormainvaakamittausta. ”Lukujen uudistaminen vaati vuosien aineistojen keruun eri organisaatioiden yhteistyönä. Metlan lisäksi projektissa oli mukana ”kolme suurta” metsäyhtiötä, Metsähallitus, sekä kymmeniä sahoja, tehtaita ja kuljetusyrityksiä”, Lindblad kertoo.

Uudet tuoretiheysluvut tehtiin lain vaatiman tasavertaisuuden mukaan kaikille alueille kaikista tavaralajeista – vaikka Suomen joka kolkassa ei kaikille luvuille käyttöä olisikaan. Uudet tuoretiheysluvut astuivat voimaan 1.4.2010.

Metlan miehiä jo toistakymmentä vuotta

Jari Lindblad valmistui maa- ja metsätieteiden maisteriksi Joensuun yliopistosta vuonna 2000. Lindblad aloitti samoihin aikoihin Metlassa tutkijana, ja on sillä tiellä edelleen. Hän työskenteli alkuun puutieteen tutkijana, ja vuodesta 2002 alkaen nykyisissä tehtävissään puutavaranmittauksen tutkijana. Puutavaranmittauksen viranomaistehtäviä Lindblad on vetänyt vuodesta 2006 alkaen. Viime vuosina ison lisäsiivun Lindbladin työhön on tuonut energiapuun mittauksen kehittäminen. Tähän uuteen aiheeseen on liittynyt myös paljon koulutustilaisuuksissa ja seminaareissa esiintymistä.

”Palkitsevaa on, että soveltavassa aihepiirissä työlle on kysyntää. Moniko tutkija voi sanoa, että työn tulokset menevät suurelta osin käytännön toimijoiden välittömään käyttöön ja hyödynnettäväksi”, toteaa Lindblad.

Metla hoitaa puutavaranmittausta viranomaistehtävänään

Puutavaran mittaus on olennainen osa puunhankintatoimintaa. Sillä tarkoitetaan leimikon pystypuuston tai valmiin puutavaran mittaamista sen määrän tai laadun toteamiseksi. Pyöreän puutavaran lisäksi mitataan myös muita puutavaralajeja, kuten haketta ja purua. Energiapuu ei toistaiseksi kuulu puutavaranmittauslain soveltamisalaan, mittauksen järjestämisestä on sovittu keskeisten metsä- ja energia-alan toimijoiden ja etujärjestöjen välisellä sopimuksella.

Lisätietoja

  • Vanhempi tutkija Jari Lindblad/Metla, p. 050 391 3072, jari.lindblad @ metla.fi
  • Toiminnanjohtaja Kari Palojärvi/Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry, p. 0500 376 618, kari.palojarvi @ skal.fi
  • Metla/Metinfo – Tietopalvelu: Puutavaranmittaus
  • Kuva (jpg, 1.4 Mb) annetaan tiedotusvälineiden käyttöön kertajulkaisuoikeudella tähän tiedotteeseen liittyvän jutun yhteydessä. Kuvaa käytettäessä mainitaan lähteeksi Metla/Erkki Oksanen.

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute