Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 8.4.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Metsäpuiden erikoismuodot – koristepuita viherrakentamiseen


Puutarhamessuilla 8.4.2011 julkistettava Metsäpuiden erikoismuodot – koristepuita viherrakentamiseen -kirja paneutuu kotimaisten metsäpuiden normaalista poikkeaviin muotoihin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin viherrakentamisessa.

Kirja esittelee hyvin monipuolisesti metsistämme löytyneet erikoismuodot. ”Erikoismuotoja esiintyy kaikilla puulajeillamme, mutta kuusi on ehdottomasti monimuotoisin”, kertoo kirjan toinen toimittaja, vanhempi tutkija Teijo Nikkanen Metsäntutkimuslaitokselta. ”Tunnetuimpia erikoismuotoja ovat surukuusi, käärmekuusi ja erilaiset kääpiökasvuiset kuuset.”

Kirjassa on katsaus erikoismuotojen taksonomiaan. Erikoisuuksista selvitetään niiden syntytapa, luokittelu ja nimeäminen. Kirja havainnollistaa myös tavat, joilla näitä erikoisuuksia lisätään, kun tavoitteena on laadukkaan kotimaisen taimituotannon edistäminen ja tarjonnan monipuolistaminen. Kirja on runsaasti kuvitettu ja taimien lisäysmenetelmät havainnollistetaan myös piirroskuvin.

Kotimaisten puiden erikoismuodot tarjoavat kestävän ja omaperäisen mahdollisuuden viherrakentamiseen. Suomessa käytettävistä koristepuiden taimista suuri osa tuodaan Keski-Euroopasta. Kotimaista alkuperää olevia ja kotimaassa tuotettuja koristepuita on kuitenkin mahdollista viljellä ja käyttää huomattavasti nykyistä enemmän. Kasvullisten lisäysmenetelmien kehittyminen luo edellytykset hyödyntää entistä paremmin näitä ”luonnon omia innovaatioita”.

Metsäntutkijoiden ja käytännön taimituottajien yhteistyönä syntynyt kirja on tarkoitettu viheralan ammattilaisten käsikirjaksi sekä kotipuutarhureille. Se on innostavaa luettavaa kaikille, joita Suomen luonnosta löytyvät erikoisuudet kiinnostavat.

Kirjan tekijöistä pääosa työskentelee Metsäntutkimuslaitoksessa: Tuija Aronen, Jukka Lehtonen, Teijo Nikkanen, Pirkko Velling ja Leena Yrjänä. He edustavat metsiin liittyvää asiantuntemusta. Viheralan asiantuntemusta edustaa Jyri Uimonen Taimistoviljelijöistä ja kasvitieteellistä näkökulmaa kirjaan tuo Henry Väre Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Kasvimuseosta.
Kirjan on kustantanut Metsäkustannus Oy.

 
   

Lisätietoa kirjasta

  • Tutkija Teijo Nikkanen, Metla, p. 050 391 4226, teijo.nikkanen @ metla.fi

Tilaukset

  • Myyntipäällikkö Kirsi Elo, Metsäkustannus, p. 040 558 6464, kirsi.elo @ metsakustannus.fi

Julkaisu

  • Metsäpuiden erikoismuodot – koristepuita viherrakentamiseen, Teijo Nikkanen ja Pirkko Velling (toim.)
    Metsäkustannus Oy, ISBN 978-952-5694-81-9, 2011, 156 s. 42 euroa

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 21.06.2011 /KBym | Copyright Metla | Palaute