Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 30.3.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Vahva panostus puiden kasvullisen lisäyksen tutkimukseen –

Metla aloittaa kolmevuotisen tutkimushankkeen Punkaharjulla

Etelä-Savon maakunnan yhteistyöryhmä on kokouksessaan 29.3.2011 hyväksynyt ”Kasvullinen lisäys – osaamista ja teknologiaa biotalouden tueksi” -tutkimushankkeen toteutettavaksi Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) varoilla. Tutkimuksen tavoitteena on metsäpuiden kasvullisen lisäysmenetelmien osaamisen syventäminen sekä tutkimuksen ja käytännön toimijoiden entistä tiiviimpi verkottuminen.

Hankkeesta vastaa Metsäntutkimuslaitos (Metla). Yhteistyökumppaneina ja hankkeen osatoteuttajina ovat Taimityllilä Oy Mäntyharjulta ja Itä-Suomen yliopiston kasviekologian ja luonnonainetutkimuksen tutkimusryhmä. Tutkimus toteutetaan Metlan Punkaharjun toimipaikassa, ja se aloitetaan keväällä 2011.

Hyvälle ja tasalaatuiselle viljelyaineistolle on kysyntää

Kasvullisella lisäyksellä voidaan tuottaa halutunlaista ja tasalaatuista viljelyaineistoa erilaisiin käyttötarkoituksiin: hyväkasvuisia taimia metsänviljelyyn, erikoistaimia koristepuiksi ja viherrakentamiseen tai lahon- ja taudinkestävää ”luomukestopuuta”.

”Tutkimuksen avulla etsitään uusia ratkaisuja metsänviljelyaineiston tuotantoon ja parannetaan puiden kasvulliseen lisäykseen erikoistuvien taimituottajien toimintaedellytyksiä”, tähdentää Metlan tutkija Tuija Aronen. Tavoitteena on havupuiden, erityisesti kuusen kasvullinen lisäys ja tuotannon laajentaminen laboratorio-mittakaavasta kaupalliseksi massalisäykseksi yhdessä alan yritysten kanssa. Hyvälaatuisille, kasvullisesti lisätyille kuusentaimille on kysyntää, eikä siemenviljelyssiementä ole pystytty tuottamaan haluttuja määriä.

Tutkimuskohteina myös ”luomukestopuu” ja metsäpuiden erikoismuodot

Tutkimushankkeessa selvitetään myös kasvullisen lisäyksen mahdollisuuksia tuottaa metsänviljelyaineistoksi ”luomukestopuuta” eli mäntyjä, jotka tiettyjen uuteaineiden tuottokykynsä ansiosta ovat eläessään vastustuskykyisiä tuholaisia sekä tauteja vastaan ja jotka ikääntyessään tuottavat laadukasta sydänpuutavaraa. Tavoitteena on verrata uuteaineiden tuottokyvyn suhteen ääreviä mäntyjä ja testata niiden kasvullista monistumiskykyä. Samanaikaisesti parannetaan laboratoriossa tehtävän puuaineen laadun sienikestävyystestauksen tietotaitoa.

Metsänviljelyaineistojen lisäksi hankkeessa tutkitaan metsäpuiden erikoismuotojen kasvullista lisäystä. Koristepuumarkkinoilla ja viherrakentamisessa on kasvava tarve kestävistä, pohjoisiin oloihin sopeutuneista havupuista. Hankkeessa kehitetään erikoismuotojen lisäysmenetelmiä ja testataan kaupallisista erikoishavupuutuotantoa yhteistyökumppanin kanssa.

Metla kiinnittää hankkeeseen kolme uutta tutkijaa. Hankkeen kustannusarvio on 611 087 euroa, josta EAKR-tuen osuus on 70 prosenttia.

Lisätietoja:

  • Kuva kertakäyttöoikeudella (jpg, 3.9 Mb): "Solukkoviljely on tehokkain kasvullisen lisäyksen menetelmistä. Kuvassa solukkolisättyjä kuusentaimia. Kuva: Metla/Teijo Nikkanen."

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute