Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 1.2.2011 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Metla ja VTT: Metsähakkeen käyttötavoitteen saavuttaminen on haasteellista

Metsähakkeelle asetettu 13,5 miljoonan kiintokuution käyttötavoite vuonna 2020 on mahdollista saavuttaa sekä raaka-ainevarojen että käyttöpaikkojen kapasiteetin osalta, mutta se vaatii paljon hankinta- ja toimituslogistiikalta.

Tärkeimpiä kehittämiskohteita 2010-luvulla ovat harvennuspuuhakkeen tuotantoketjun tehostaminen ja korjuukustannusten alentaminen sekä metsähakkeen toimitusvarmuuden ja kuljetuksen tehostaminen pitkillä matkoilla. Kantohakkeen epäpuhtauksia on vähennettävä.

”Yritysten liiketoimintaosaamista on kehitettävä ja kuljettajien koulutuksen täytyy tukea tehokkaampien työtapojen etsimistä. Myös metsänomistajia on koulutettava ja aktivoitava metsäenergiakauppaan. Kaikkiaan puubiomassan kasvatusta aines- ja energiapuuksi olisi tehostettava”, toteaa Metlan varttunut tutkija Juha Laitila. Kaikilla näillä kehittämistoimilla pyritään myös ennaltaehkäisemään metsähakkeen korjuun mahdollisia haitallisia seurantavaikutuksia.

Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) ja VTT:n yhteistutkimuksessa kartoitettiin metsähakkeen käyttö- ja korjuumahdollisuuksia vuonna 2020 sekä selvitettiin sen hankinta- ja toimituslogistiikan kehittämistarpeita. Lisäksi perehdyttiin viljellyn energiapuun korjuuteknologiaan ja talouteen sekä pellettien ja torrefioidun puun tuotantoteknologiaan ja -kustannuksiin.

Tutkimuksessa Metla vastasi metsähakkeen kertymiin, korjuuketjuihin, korjuukustannuksiin, kehittämispotentiaaliin ja kehittämistarpeisiin liittyvistä asioista. Metla toteutti myös tutkimukseen liittyneen asiantuntijakyselyn, jonka avulla arvioitiin metsähakkeen vuoden 2020 käyttötavoitteiden saavuttamista rajoittavien tekijöiden merkitystä, käytönkasvun ongelmakohtien ratkaisumahdollisuuksia ja T&K-tarpeita 2010-luvulla.

VTT tutki metsähakkeen käyttöä ja käyttökohteita vuonna 2020. Lisäksi VTT selvitti puun lyhytkiertoviljelyä sekä puupolttoainejalosteisiin liittyviä kysymyksiä.

Metsä – tieto – osaaminen – hyvinvointi

 

Lisätietoja:

  • Metla: Tutkija Juha Laitila, p. 050 391 3255, juha.laitila @ metla.fi ja
    professori Antti Asikainen, p. 050 391 3250, antti.asikainen @ metla.fi
  • VTT: Johtava tutkija, TkT, Arvo Leinonen, p. 020 722 2677, arvo.leinonen @ vtt.fi

Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 31.01.2011 /KBym | Copyright Metla | Palaute