Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 28.12.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Tuoksuuko joulukuusi oudolle, karisevatko neulaset?

Monet ovat kenties ihmetelleet, miksi joulukuusesta tulee tänä vuonna huoneeseen hieman erikoisia hajuja ja neulaset karisevat. Molemmat ilmiöt syntyvät, kun neulasten solujen solukalvot rikkoontuvat.

Miksi solukalvot rikkoontuvat, Metlan vanhempi tutkija Tapani Repo?

”Tänä vuonna joulua edeltävällä viikolla oli kovia pakkasia. Kovien pakkasten aikaan kuusta ei ole hyvä tuoda suoraan huoneen lämpötilaan, vaan kuusi kannattaa sulattaa hitaasti esimerkiksi viileässä autotallissa. Jos lämpötilan muutos on liian suuri, neulasten soluväleissä oleva jää sulaa liian nopeasti. Tämän seurauksena neulasten solukalvot rikkoontuvat. Samalla neulasista vapautuu huoneilmaan erilaisia haihtuvia yhdisteitä.”

Vaurioituneet neulaset eivät kykene enää ottamaan vettä, vaikka kuusen tyvi olisi vedessä ja rungossa olisi vettä saatavissa. Veden kuljetus tyven vesiastiasta neulasiin ei enää toimi. Neulaset kuivuvat ja varisevat aika nopeasti vaurioiden jälkeen. Selkeä merkki joulukuusen vedenkuljetuksen toimivuudesta on se, että tyvellä olevaa vesiastiaa on täytettävä lähes päivittäin.

Lisätietoja:

  • Vanhempi tutkija Tapani Repo, p. 050 391 3136, tapani.repo @ metla.fi

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 31.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute