Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 17.12.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Tekesiltä rahoitusta luontoon perustuvien elinkeinojen ja kaivostoiminnan yhteensovittamisen tutkimiseen

Metla sekä Lapin ja Oulun yliopistot ovat saaneet Tekesiltä rahoitusta Erilaiset maankäyttömuodot ja paikalliset yhteisöt kaivoshankkeissa -tutkimusprojektin toteuttamista varten. Projektin koordinaatiosta vastaa Lapin yliopisto.

Metlan vastuualueeseen kuuluu luontoon perustuvien elinkeinojen ja kaivostoiminnan yhteensovittamiseen liittyvä tutkimus. Kyseisessä osiossa tarkastellaan muun muassa kaivostoiminnan käynnistämisen aiheuttamia haasteita metsien monikäytön ja erityisesti luontomatkailun kannalta.

Tutkimuskohteena ovat Ylläksen ja Levin tuntumaan sijoittuvat Hannukaisen ja Suurikuusikon kaivokset. Halkaisijaltaan kahden kilometrin levyinen Hannukaisen avolouhos sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä Ylläksestä ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta, ja vielä lähempänä loma-asutusta.

– Kaivoksen mittava infrastruktuuri, räjäytykset ja kuljetukset olisi toteutettava niin, että luontomatkailu ja poronhoito ovat alueella yhä mahdollisia. Tähän liittyy merkittäviä haasteita, mikä on tiedostettu myös kaivosyhtiöissä ja kunnissa, tutkija Mikko Jokinen Metlasta kertoo.

Lapin yliopiston tutkimusaiheet liittyvät kaivoshankkeiden ympäristölainsäädäntöön ja sääntelyyn. Se tutkii myös kaivostoiminnan yhteiskunnallisia vaikutuksia sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta. Oulun yliopiston arkkitehtuuriosasto paneutuu terveen yhdyskuntarakenteen tutkimiseen.

Projektia tukevat Northland Mines Oy, Agnico-Eagle Finland Oy, Levin Matkailu Oy, Ylläksen Matkailuyhdistys ry, Asianajotoimisto Borenius & Kemppinen Oy, Kittilän kunta, Kolarin kunta, Muonion kunta ja Kaivannaisteollisuus ry.

Hankkeen kesto: 2011–2013.

Lisätietoja:

  • Tutkija Mikko Jokinen, Metla/Kolari, puh. 050 391 3525
  • Ympäristöoikeuden professori, projektin johtaja Kai Kokko, Lapin yliopisto, puh. 040 484 4014
  • Professori Helka-Liisa Hentilä, Oulun yliopisto, puh. 08 553 4981

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 31.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute