Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 3.11.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Myyräkannat vahvassa nousussa

Metla ennustaa Etelä-Suomen myyrähuipun osuvan ensi syksyyn, ja pahin tuhoriski on talvella 2011–12. Pohjoisessa on nyt meneillään huippuvaihe, ja Lapissa on suurin myyrähuippu yli 30 vuoteen.

Pohjoisessa tuhoriski on tänä talvena selvä. Erityisesti niityillä ja puutarhoissa viihtyvä lapinmyyrä on ollut runsas. Myyriä alkaa olla melko runsaasti myös Kokkola–Kainuu-linjan eteläpuolella ja myyrätuhoja voi jo tänä talvena esiintyä paikoin. Etelä-Suomen edellinen myyrähuippu oli syksyllä 2008, ja se romahti kevään ja kesän 2009 aikana. Nyt Etelä-Suomen myyräsykli on jälleen nousuvaiheessa.

Menneellä vuosikymmenellä myyräkantojen vaihtelu maan eteläpuoliskossa on ollut säännöllistä kolmen vuoden rytmissä. Sen lisäksi on ollut havaittavissa mielenkiintoinen, tosin metsänomistajien kannalta huolestuttava piirre: myyrähuiput ovat kerta kerralta voimistuneet. Jo 2005–06 talven jälkeen todettiin, että tuhot olivat pahimmat sitten vuoden 1991. Mutta 2008–09 talven tuhot olivat vielä moninkertaiset edelliseen verrattuna. Myyrävaihteluissa on siis lyhytaikaisen vaihtelun lisäksi myös pitkäaikaisia trendejä, joiden syitä voi vain arvailla.

Menneellä vuosikymmenellä myyrävaihteluiden maantiede Suomessa on ollut kaksijakoinen. Suurin piirtein Kokkolasta Kainuun ja Savon rajalle vedetyn linjan eteläpuolella myyrät ovat vaihdelleet koko alueella samassa rytmissä, ja siitä pohjoiseen myös samassa rytmissä, mutta ei samanaikaisesti etelän kanssa. Ennen 1990-luvun puolta väliä Suomessa oli useampia eri rytmissä vaihtelevaa aluetta.

Jos Etelän metsänistuttajalla on mahdollisuus harkita toimiensa ajankohtaa, niin ensi kevään istutuksilla on suurin riski joutua myyrien hampaisiin. Kevät 2012 olisi turvallisempaa aikaa, koska myyräkanta on silloin romahtamassa.

Myös myyräkuumeen riski kasvaa metsämyyrien runsastuessa, ja yleensä riski on suurin myyrien huippuvuoden marras-tammikuussa.

Sopulitkin nousussa - mutta miten käy

Luoteis-Lapissa on sopuleita jonkin verran ja havaintoja on alkanut kertyä myös Pohjois-Lapista. Talven sääolot ratkaisevat, nouseeko sopulikanta edelleen, vai romahtaako nousu jälleen kerran pahojen sääolojen vuoksi niin kuin on tapahtunut useita kertoja viimeisten 15 vuoden aikana. Sopulit eivät kestä talvella esiintyviä lämpökausia. Parin päivän vesisade talvella riittää, kun lumi painuu maata vasten ja jäätyy. Koko Lappia käsittävä vaellus vaatisi parikin sopulien kannalta suotuisaa talvea peräkkäin. Nykyilmastossa tällainen todennäköisyys ei ole ollut kovin suuri.

Lisätietoja:

  • Tutkija Otso Huitu, p. 050 391 4917, otso.huitu @ metla.fi
  • Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen, p. 050 391 2430, heikki.henttonen @ metla.fi

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 31.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute