Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Kutsu tiedotusvälineille 20.10. Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Luontomatkailun ja -virkistyksen tutkimuspäivä

Aika: 22.10.2010 kello 9–16.30
Paikka: Lapin yliopisto, Rovaniemi, luentosali 11 (Castren)

Metsäntutkimuslaitos ja Lapin yliopisto järjestävät 22.10. Rovaniemellä virkistyskäytön- ja luontomatkailun tutkimuspäivän, jossa kerrotaan etenkin Pohjois-Suomea koskevista luontomatkailun tutkimustuloksista. Päivä on tarkoitettu sekä tutkijoille että luontomatkailun parissa työskenteleville.

Poimintoja päivän aiheista:

Kansallispuistojen tulo- ja työllisyysvaikutukset selvitettiin: Pallas-Yllästunturi merkittävin

Metla ja Metsähallitus ovat kehittäneet menetelmän kansallispuistojen ja retkeilyalueiden virkistyskäytön ja niihin perustuvan luontomatkailun tulo- ja työllisyysvaikutusten arvioimiseksi. Vuoden 2009 tulosten mukaan kansallispuistojen kävijöiden rahankäytöstä syntyi lähialueille yhteensä 86 miljoonan euron vuotuinen tulo- ja 1100 henkilötyövuoden työllisyysvaikutus. Kesäkauden matkailussa suurimmat vaikutukset olivat Pallas-Yllästunturin kansallispuistolla, jonka 419 000 käyntiä synnyttivät lähes 18 miljoonan euron tulo- ja 234 työvuoden työllisyysvaikutukset. Alueiden ylläpitoon ja kehittämiseen käytetyt valtion varat palautuvat tehokkaasti paikallistalouksien tuloina ja työllisyytenä.
Lisää aiheesta kello 09.10–09.30, erikoistutkija Ville Ovaskainen, Metla

Kotimaiset matkailijat arvostavat pienimuotoista, rauhallista majoitusta luonnon tuntumassa

Metla ja Aalto-yliopisto ovat selvittäneet Ylläksellä ja Levillä kotimaisten matkailijoiden asumis- ja ympäristöarvostuksia ja suhtautumista matkailukeskusten tiivistämiseen. Tutkimuksen mukaan kotimaiset matkailijat arvostavat pienimuotoista ja rauhallista majoitusta, josta on välitön yhteys luontoon. Myös hyvä varustelutaso ja sijainti lähellä palveluja ovat tärkeitä. Majoituspaikan ikkunanäkymistä luontomaisema verrattuna eriasteisesti tiivistyvään rakennettuun ympäristöön miellytti eniten lähi- ja kaukomaisemassa. Tuulivoiman sopivuuteen matkailukeskuksissa suhtauduttiin varauksellisesti sen maisemavaikutusten vuoksi. Matkailukeskusten ekotehokkaan maankäytön tavoittelussa on tärkeää säilyttää luontoa hyvän suunnittelun avulla.
Lisää aiheesta kello 10.10–10.30, professori Liisa Tyrväinen, Metla/Lapin yliopisto

Mökkeily ja mönkijäajelu kasvattaneet suosiota pohjoissuomalaisten keskuudessa

Mökkeilyn ja kesäaikaisen maastossa moottoriajoneuvoilla liikkumisen suosio on kasvanut pohjoissuomalaisten keskuudessa eniten verratuna muihin ulkoiluharrastuksiin. Mökkeilyn suosio on kasvanut kymmenessä vuodessa huomattavasti: nyt 63 % pohjoissuomalaista harrastaa mökkeilyä (54 % v. 2000). Mönkijäajelun suosio on kasvanut kahdesta prosentista kymmeneen prosenttiin, mutta moottorikelkkailijoiden osuus on säilynyt 25 %:ssa. Metsästyksen, marjastuksen, sienestyksen, maastohiihdon ja laskettelun suosio on laskenut. Verrattuna koko Suomen väestöön pohjoissuomalaisten ulkoilunharrastamisen muutokset poikkeavat monen harrastuksen kohdalla.
Lisää aiheesta kello 10.30–10.50, vanhempi tutkija Tuija Sievänen, Metla

Marjoja myyntiin poimivat suomalaiset suhtautuvat kielteisimmin ulkomaisiin poimijoihin

Luontosuuntautuneista suomalaisista 92 % hyväksyy rajoituksetta jokamiehenoikeuteen perustuvan paikallisten asukkaiden marjanpoiminnan omaan käyttöön, vastaava osuus ulkomaisten poimijoiden osalta on 28 %. Marjanpoimintaa halutaan rajoittaa sitä enemmän, mitä organisoidumpaa ja kaupallisempaa poiminta on sekä mitä kauempaa poimija tulee. Säätely tulisi toteuttaa ennen muuta lainsäädännön ja sopimusten avulla.
Lisää aiheesta kello 14.20–14.40, erikoistutkija Ville Hallikainen, Metla

Tutkimuspäivässä pidetään 15 esitelmää, ja Metsähallituksen ja Lapin liiton kommenttipuheenvuorot. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan päivän esityksiä.
Tutustu päivän ohjelmaan
Seminaarin paikka, opaste (pdf)

Lisätietoja:

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 31.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute