Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 6.10.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Lapin mäntymetsät palavat poikkeuksellisen harvoin

Metsäntutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet metsäpalojen esiintymistä yli 1000 vuoden päähän menneisyyteen kolmella mäntyvaltaisella alueella Itä-Lapissa. Palojen ajankohdat saatiin määritettyä elävien ja kuolleiden puiden sisältämistä palokoroista vuoden tarkkuudella.

Vallitsevan käsityksen mukaan pohjoiset havumetsät palavat luonnostaan keskimäärin noin sadan vuoden välein, mutta mäntymetsät tätä selvästi useammin. Nyt tehdyssä tutkimuksessa kuitenkin ilmeni, että Itä-Lapin mäntymetsät ovat palaneet keskimäärin 350 vuoden välein, eli paljon harvemmin kuin muut tutkitut mäntymetsät pohjoisella pallonpuoliskolla. Syynä harvaan paloväliin lienevät metsäpaloille epäedullinen ilmasto ja vähäinen ihmisvaikutus Lapissa.

Mielenkiintoista kyllä, huolimatta poikkeuksellisen harvasta palovälistä ja muihin alueisiin verraten vähäisestä ihmisvaikutuksesta, tutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että suurin osa menneistä metsäpaloista on todennäköisesti ollut ihmisen sytyttämiä. Tämä voitiin päätellä siitä, että salaman nykyisin sytyttämien palojen tiheys ei riitä selittämään havaittua menneisyyden metsäpalojen tiheyttä.

Tutkimuksella on käytännöllistä merkitystä metsien hoidon kannalta. Metsähallituksen vähäiset resurssit luonnonhoidollisiin ja ennallistaviin kulotuksiin on syytä kohdistaa Etelä- ja Keski-Suomen metsiin, jotka ovat palaneet huomattavasti useammin historian saatossa.

Tutkimus tehtiin Metlan Vantaan ja Kolarin toimipaikkojen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimuksena. Tutkimus julkaistiin kansainvälisessä Canadian Journal of Forest Research -sarjassa. Viite: Can. J. For. Res. 40: 2027-2035.

Tutkimuksen rahoittivat Suomen Akatemia (121919), Euroopan Unioni (Intereg-Tacis projekti KA 0173), Lapin ympäristökeskus ja Metsämiesten Säätiö.

Lisätietoja:

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 31.03.2014 /SKet | Copyright Metla | Palaute