Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Kutsu tiedotusvälineille 4.10.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Uusiutuvan energian menestystarinat esillä Oulussa

Aika: 5.–6.10.2010
Paikka: Hotelli Lasaretti, Kasarmintie 13, Oulu
Tapahtuma: Northern Energy Forum – Renewable Energy And Energy Efficiency In North

Pohjoismaiset energia-alan toimijat kokoontuvat Ouluun 5.–6.10. pohtimaan pohjoista koskevia energia-alan kysymyksiä. Kansainvälisessä energiafoorumissa käsitellään muun muassa uusiutuvan energian trendejä tuotekehityksessä ja energiamarkkinoilla. Myös alan uusin tutkimus on monipuolisesti esillä.

Energiafoorumissa kuullaan useita alan menestystarinoita ja case-esimerkkejä muun muassa pohjoisen kaivosteollisuuden uusista energiaratkaisuista, sähköisistä ajoneuvoista ja tuulivoimatuotannosta. Seminaarissa kerrotaan myös suomalaisten metsäenergiaosuuskuntien menestystekijöistä ja haasteista.

Energiaosuuskunnista vientituote?

Metsänomistajien muodostamat energiaosuuskunnat ovat esimerkki maaseudun menestystarinoista hajautetussa energiantuotannossa. Energiafoorumissa aiheesta kertoo tutkija Tapani Tyynelä Metlasta. Hän on tutkinut energiaosuuskuntien kasvumahdollisuuksia ja tulevaisuuden muutostekijöitä. Tutkimusta varten Tyynelä haastatteli yli 200 energiaosuuskuntien jäsentä ja 450 muuta kansalaista syksyllä 2009.

Tyynelä löysi kymmenen kasvumahdollisuuksiin vaikuttavaa tekijää energiaosuuskuntien toimintakentässä. Vaikka energiaosuuskuntien metsä- ja koneresurssien perusteella osuuskunnissa olisi mahdollista moninkertaistaa nykyinen metsäenergian tuotanto, niin osuuskuntien toimintakapasiteettia alentavia uhkakuvia on myös olemassa. Yhdistämällä useita heikkoja signaaleja toisiinsa voidaan havaita nousevia trendejä: esimerkiksi yhteistyöhalun lisääntyessä jäsenistöstä alkaa löytyä uusia vastuunkantajia, jotka voivat tehdä laitospäivystyksiä ja energiapuunkorjuuta myös muille kuin itselleen. Vastaavasti oman edun tavoittelun lisääntyessä aktiivijäsenet saattavat työn liikakuormituksen vuoksi kyllästyä, jolloin uhkana on koko osuuskunnan näivettyminen.

Vertailukohdaksi Suomessa tehdylle tutkimukselle Tyynelä haastatteli elokuussa Norjassa yli sataa henkilöä ja kysyi heidän näkemyksiään metsäenergiasta. Alustavien tulosten perusteella yli 80 % norjalaisista haluaisi kokeilla suomalaista energiaosuuskuntien mallia, joten siitä voisi tulla jopa uusi vientituote. Tutkimus on osa pohjoismaista EU-osarahoitteista Forest Power -hanketta, jonka johtajana toimii Juha Nurmi Metlan Kannuksen toimipaikasta.

Northern Energy Forumin järjestävät Oulu Innovation, Pohjois-Pohjanmaan energiatoimisto (Metla), Rovaniemen ammattikorkeakoulu, Ammattiopisto Lappia, Ylivieskan seutukunta, Bedriftskompetanse, Centek, Bothnian Arc, Narvikin yliopisto, Luulajan teknillinen yliopisto ja NORUT Narvik.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan energiafoorumia.

Konferenssin ohjelma (pdf)

Lisätietoja:

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 31.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute