Hirvieläimiä pannoitettu tutkimusta varten
Tutkijat toivovat, että pannoitettuja eläimiä ei kaadettaisi syksyn jahdin aikana
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos tutkii yhdessä Metsäntutkimuslaitoksen kanssa hirvieläinten liikkumista ja elinympäristöjä pannoitettujen eläinten satelliittiseurannalla. Tutkijat toivovat, että pannoitettuja eläimiä ei kaadettaisi syksyn jahdin aikana. Pannoitettuja naaraita seuraavien vasojen ampumista ei ole syytä rajoittaa.
Hirviä on pannoitettu yhteensä noin 90 kappaletta Kainuussa, Pohjanmaalla, Uudellamaalla, Lapissa ja Kuusamossa. Valkohäntä- ja metsäkauriita on pannoitettu parikymmentä kappaletta Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Hämeessä, Etelä- ja Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa. Jotkut seurannassa olevista eläimistä ovat liikkuneet huomattavan pitkiä matkoja ja on mahdollista tavata pannoitettuja hirvieläimiä myös kaukana pannoitusalueelta.
Tutkimuksessa kertyvä tieto on hirvieläinkantojen hoidon kannalta erittäin hyödyllistä ja tutkimukseen on panostettu paljon resursseja. On tärkeää, että tutkimuksella saataisiin kerättyä mahdollisimman pitkiä havaintosarjoja hirvieläinten liikkeistä.
Raportointi tärkeää
|
 |
|
Keltainen leveä panta on helposti havaittavissa hirven kaulassa ja jokaisessa pannassa on eri nelinumeroinen luku. Kuvassa oleva hirvi on pannoitettu Kuusamossa 6.12.2009.
Kuva: RKTL/Petri Timonen (JPG, 4.2 Mb) |
Pyydämme lähettämään kaikki metsästäjien haltuun joutuneet pannat sekä pantaeläinhavainnot riistantutkimukselle. Jos pannoitettu hirvieläin epähuomiossa ammutaan, siitä ei koidu seuraamuksia. Tiedot kaadetuista pantaeläimistä ja niiden vasoista voidaan antaa hirvihavaintokortin Lisätiedot -kohdassa.
Pantansa pudottanut hirvi kantaa korvamerkkiä numerotietoineen, joka tulisi myös ilmoittaa riistantutkimukselle kaadon tapahtuessa. On tärkeää, että saamme tiedon myös muissa yhteyksissä havaituista pannoitetuista eläimistä ja niiden seurassa olevista vasoista tai muista yksilöistä. Myös nämä havainnot voidaan kirjata hirvihavaintokorttiin, tai lähettää erillisenä ilmoituksena riistantutkimukselle.
Pantahirvihavainnot ja hirvipannat lähetetään osoitteeseen:
Petri Timonen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Rahtijärventie 291, 16970 Evo
sähköposti: petri.timonen @ rktl.fi, p. 020 575 1427
Valkohäntä- ja metsäkaurishavainnot ja pannat lähetetään osoitteeseen:
Juho Matala, Metsäntutkimuslaitos, PL 68, 80101 Joensuu sähköposti: juho.matala @ metla.fi
Pannoitettujen hirvieläinten paikannuksia voi tarkastella osoitteessa: http://www.rktl.fi/riista/elinymparistot/hirvielainten_satelliittiseuranta/.
Lisätietoja hirvien pannoituksista:
- tutkija Jyrki Pusenius, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos,
p. 020 575 1407
Lisätietoja valkohäntä- ja metsäkauriiden pannoituksista:
- tutkija Juho Matala, Metsäntutkimuslaitos, juho.matala @ metla.fi, p. 040 801 5275
Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.
Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä PL 18,
01301 VANTAA, p. 010 211 2000,
sähköposti: info @ metla.fi |