Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 9.9.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Metla ja Metsästäjäin Keskusjärjestö:

Uudesta hirvikarkotteesta hyviä kokemuksia

Talvella 2009-2010 testattu Trico-hirvikarkote sai karkotetta kokeilleilta metsänomistajilta hyvää palautetta. Taimikohtaiseen suojauskäsittelyyn tarkoitettua karkotetta oli helppo käyttää, se pysyi taimissa hyvin ja mikä tärkeintä: se ehkäisi hirvivahinkoja selvästi.
80 prosenttia karkotetta testanneista metsänomistajista haluaisi käyttää sitä myös jatkossa.

Itävaltalaisen Kwizda-Agron valmistama karkote tuli kokeiltavaksi Suomeen syksyllä 2009. Ainetta jaettiin hintatuetusti Metsästäjäin Keskusjärjestön ja joidenkin riistanhoitopiirien, metsäkeskusten ja metsänhoitoyhdistysten kautta metsänomistajille koekäyttöä varten.

Kokemukset rohkaisevat jatkotutkimuksiin

Metsäntutkimuslaitos ja Metsästäjäin Keskusjärjestö keräsivät kesällä 2010 tehdyllä kyselytutkimuksella käyttäjäkokemuksia talvella 2009-2010 taimikoissaan Trico-karkotetta kokeilleilta yksityisiltä metsänomistajilta. Kysely lähetettiin 39 ainetta kokeilleelle metsänomistajalle ja kokemuksia saatiin kaikkiaan 33 taimikosta Etelä-Hämeestä Kainuuseen.

Valtaosa vastaajista piti ainetta helppokäyttöisenä. Syystalvella levitetty aine oli pysynyt taimissa hyvin tai kohtuullisesti talven yli reilulla 80 prosentilla taimikoista. Yli puolet vastanneista ilmoitti, että aine oli ehkäissyt hirvivahinkoja selvästi ja noin neljäsosa vastanneista ilmoitti, että aineella oli ollut kohtalainen syöntiä estävä vaikutus. Toisaalta vain puolet alueista oli vastaajien mukaan vakavia hirvituhokohteita, joten kovimpaan mahdolliseen testiin aine ei kaikissa tapauksissa joutunut.

Pelkän kyselytutkimuksen perusteella aineen toimivuutta ei voida varmasti todeta, vaan se edellyttää tuloksia järjestetyistä kokeista, joista voidaan tarkasti arvioida alueella oleskelleiden hirvien määrä ja niiden ravinnonkäyttö. Nyt saadun palautteen perusteella kokeilukäytössä oleva Trico-hirvikarkote vaikuttaa kuitenkin lupaavalta.

Lisätietoja kyselystä:

  • Vanhempi tutkija Juho Matala, Metla, juho.matala @ metla.fi, p. 040 801 5275

Lisätietoja Trico-hirvikarkotteen saatavuudesta:

  • Erikoissuunnittelija Marko Svensberg, Metsästäjäin Keskusjärjestö, marko.svensberg @ riista.fi, p. 040 557 3827

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 31.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute