Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 8.9.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Kansallispuistomatkailun kehittäminen vaatii ympäristön palveluihin panostamista

Runsaatkaan kävijämäärät kansallispuistossa eivät tuo rahavirtoja alueelle, jos seudulta puuttuvat matkailupalvelut. Kansallispuistojen vetovoimaan perustuvan elinvoimaisen matkailuelinkeinon luominen ja ylläpitäminen voi onnistua, jos kansallispuistomatkailua kehitetään yhdessä seudun muiden vetovoimaisten matkailukohteiden kanssa.

Metlan tutkimustulosten mukaan pelkästään suuret kävijämäärät eivät luo uusia työpaikkoja kansallispuiston lähialueelle. Uusien työpaikkojen syntyminen edellyttää matkailuyrittäjyyttä edistävien rakenteiden ja palvelujen kehittämistä sekä matkailuinfrastruktuuriin panostamista. Tärkeässä asemassa ovat silloin aluetason päätöksentekijät. Tutkimuksessa oli mukana kolme kansallispuistoa, Linnansaaren, Seitsemisen ja Repoveden kansallispuistot sekä niiden ympäristökunnat.

Matkailuelinkeino tarvitsee kestävän ja mieluiten kasvavan asiakasvirran. Matkailunelinkeinon kehittyminen on aikaa vievä prosessi, jota monilla seuduilla voisi nopeuttaa kohdentamalla tukitoimia erityisesti seudun tunnettuuden lisäämiseen. Tässä kansallispuistolla voi olla tärkeä rooli.

Toiseksi on panostettava matkailupalvelujen saatavuuteen ja laatuun. Havaittiin, että tyytyväisyys matkailupalveluihin on yhteydessä kiinnostukseen palata kansallispuistoseudulle uudelleen.

Viidenkymmenen vuoden ikäisen Linnansaaren kansallispuiston lähialueen matkailupalvelut vastaavat kysyntää huomattavasti paremmin kuin tutkimuksen nuorempien kansallispuistojen matkailupalvelut. Vasta seitsemän vuotta sitten perustetun Repoveden kansallispuiston ympäröivän maaseudun matkailuyritystoiminta onkin kehittynyt heikosti eikä matkailupalvelujen tarjonta vastaa kysyntää. Repoveden alueen yrittäjien yleinen satisfioiva asenne näyttää estävän yritystoimintaa koskevien ongelmien havaitsemisen.

Lisätietoja:

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 31.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute