Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 23.6.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Koivun lehtituholaisia on tänä kesänä runsaasti

Koivujen lehdet on syöty paikoitellen kokonaan eteläisellä rannikkoalueella. Metsäntutkimuslaitos on saanut ilmoituksia pahoin syödyistä koivikoista Lohjalta, Karjalohjalta, Salosta, Raaseporista, Inkoosta ja Porvoosta. Rannikon koivujen lehtiä ovat syöneet pääosin lumimittarin toukat, mutta koivikoissa on monia muitakin lehtien syöjiä. Ainakin Salossa rauduskoivua on syöty pahemmin kuin hieskoivua tai tuomea ja muiden lehtipuiden syönti on ollut vähäistä.

Nyt syöntinsä lopettaneet lumimittarin toukat ovat kaivautuneet maahan ja koteloituvat sinne. Uudet aikuiset perhoset ilmaantuvat syyskuusta marraskuulle. Naaraiden siivet ovat hyvin lyhyet ja ne ovat lähes lentokyvyttömiä. Koiraat ovat pääosin yöllä lentäviä harmaita perhosia. Naaraat kiipeävät puuhun ja munivat munansa jäkälän alle, silmujen tyville tai muuhun suojaisaan paikkaan. Munat talvehtivat ja toukat kuoriutuvat silmujen puhkeamisen aikoihin.

Koivu toipuu tuhosta yleensä hyvin, ja elokuuhun mennessä koivuissa todennäköisesti on uusi lehvästö, sanoo varttunut tutkija Antti Pouttu Metsäntutkimuslaitokselta. Koska koivut eivät yleensä kuole, ei hakkuisiinkaan ole kiire. Jos tuho toistuu ensi kesänä, puiden kuolleisuus lisääntyy. Kannattaa seurata tuhojen kehittymistä ensi kesänä ja ryhtyä hakkuisiin vasta, jos puiden kuolleisuus kohoaa merkittävästi. Syksyllä voi yrittää estää naaraiden kiipeämistä hyvälaatuisiin koivuihin sivelemällä rungon ympäri sitkasta liimaa. Aivan takuuvarma tämä menetelmä ei ole, sillä parittelevat koiraat voivat lennättää naaraat puuhun.

Myös Kannuksesta on tullut tieto koivutuhosta. Kannuksen koivutuhon aiheuttaja ja muut piirteet ovat erilaiset kuin etelärannikon tuhoissa. Kannuksessa tuhon ovat aiheuttaneet kärsäkäsaikuiset.

Lisätietoja:

  • Varttunut tutkija Antti Pouttu. p. 010 211 2576, antti.pouttu @ metla.fi

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /UHel | Copyright Metla | Palaute