Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 17.6.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Kun kesä on kuiva Skandinaviassa, myös Sahelissa on kuivaa

Ilmasto-ilmiöillä on yhteyksiä tuhansien kilometrien välimatkojen taakse

Kuusamossa ja Rovaniemellä ilmasto on samankaltaista, koska paikkakunnat sijaitsevat maantieteellisesti lähekkäin. Samankaltaisia tai korreloivia ilmasto-oloja voi kuitenkin olla sellaistenkin paikkojen välillä, jotka sijaitsevat tuhansien kilometrien päässä toisistaan. Silloin ilmiötä ei voida selittää maantieteellisellä läheisyydellä, vaan paikkojen välillä on niin sanottuja ilmastoyhteyksiä.

- Kun Skandinaviassa on kuiva kesä, on kuivaa myös Sahelin alueella Afrikassa, kertoo professori Hans Linderholm Göteborgin yliopistosta. Ilmastoyhteyksiin liittyvät muun muassa ilmakehän ja merivirtojen vaihtelut ja liikkeet. Merivirroissa voi tapahtua muutoksia jo ihmisiän aikana, ja muutoksissa on säännönmukaisuuksia.

- Ilmastoilmiöiden säännönmukaisuudet ovat monimutkaisia ja niiden aikajänne saattaa olla hyvin pitkä, jopa yli tuhat vuotta, Linderholm sanoo. Nopeampaakin säännönmukaista vaihtelua on olemassa.

Eri puolilta maapalloa kerätyistä vuosirenkaista löytyy koko planeetan ilmasto, sillä kosteus ja lämpötila vaikuttavat puiden kasvuun. Lapin metsänrajan mäntyjen tallentamat lämpötilatiedot tunnetaan 7644 vuoden ajalta, Arizonan niukat tai runsaammat sateet näkyvät vihnemäntyjen vuosirenkaissa 8 800 vuotta koskien ja Keski-Euroopan tammista löytyy tietoa sekä kuivuudesta että lämpötiloista viimeisen 10 000 vuoden ajalta.

- Maapallon eri puolilla tapahtuvien, toisiinsa yhteydessä olevien ilmastoilmiöiden toiminta on hyvin monimutkaista. Sen selvittämisessä puiden vuosirenkaiden pitkäaikaiset ilmastotiedot ovat erittäin tärkeitä, koska niitä voidaan vertailla keskenään vuoden tarkkuudella, Hans Linderholm kertoo.

Linderholm pitää erityisen tärkeänä tutkimukselle sitä, että puut tallentavat tietoa sekä lämmöstä että kosteusolosuhteista. Kun tiedetään, miten ilmastoyhteydet näkyvät puiden vuosirenkaissa nyt, voidaan vertailemalla vuosirengassarjoja selvittää esimerkiksi merivirtojen säännönmukaisuuksia menneisyydessä. Merivirtojen merkitys alueellisille ilmasto-oloille on selvä ja suomalaisille tuttu: Golf-virran ansiosta Luoteis-Euroopan keskilämpötila on tällä hetkellä 9 celsiusastetta korkeampi kuin muualla maailmassa samoilla leveysasteilla.

Myös meriin kertyy ilmastotietoa

Myös merten pohjaan kertyneistä sedimenteistä voidaan lukea ilmaston vaihteluita hyvin pitkiltä ajoilta. Esimerkiksi Venezuelan edustalla, Karibianmeressä sijaitsevan Cariaco-altaan pohjaan on kertynyt sedimenttejä, jotka kertovat samanlaisista ilmaston vaihteluista kuin Suomessa. Keskiajan lämpökausi ja 1600-1800-luvulla Pohjois-Euroopassa vallinnut pikkujääkausi ovat havaittavissa myös Tyynen meren korallien vuosirenkaissa.

- Koralleissakin on vuosirenkaita, kuten puissa. Niiden synty liittyy sademäärien vaihteluihin. Ilmasto-oloja on tutkittu korallien isotoopeista, toteaa tutkija Samuli Helama Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta. Helama ja Linderholm osallistuvat parhaillaan Rovaniemellä käynnissä olevaan WorldDendro 2010-konferenssiin, johon on kokoontunut yli 300 puiden vuosirenkaisiin tallentunutta ympäristötietoa tutkivaa dendrokronologia eri puolilta maailmaa.

WorldDendro järjestetään 13.–18.6. Rovaniemellä. Konferenssissa pohditaan muun muassa ilmaston muutoksiin, arkeologiaan ja metsien terveyteen liittyviä kysymyksiä vuosirengastutkimuksen pohjalta.

Lisätietoja:

  • Tutkija Samuli Helama, Lapin yliopiston Arktinen keskus. Helaman tavoittaa parhaiten sähköpostitse: samuli.helama @ ulapland.fi
  • Tiedottaja Sanna Kettunen, p. 050 391 2018, sanna.kettunen @ metla.fi

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /UHel | Copyright Metla | Palaute