Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 16.6.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Mustikkasadosta voi odottaa keskinkertaista

Mustikan kukinnan ja alustavan raakiletilanteen perusteella mustikkasadosta voi odottaa keskinkertaista. Toukokuun hellepäivistä johtuen kukinta kesti keskimäärin vain viikon Etelä- ja Keski-Suomessa, joten pölytyksen onnistuminen parhaaseen kukinta-aikaan ratkaisee sadon määrän. Kukinnan perusteella laskettu mustikan kypsymisennuste on Etelä- ja Keski-Suomen metsäkuvioilla heinäkuun puolivälissä. Kainuussa sekä Lapin läänissä kypsyminen ajoittuu heinäkuun lopulle.

Mustikan kukinta alkoi tänä vuonna tutkimusmetsissä Vironlahdella 18.5.2010, viime vuosiin verrattuna normaalissa aikataulussa. Toukokuun puolivälissä mustikka kukki paikoin Etelä-Suomessa metsän reunoilla ja avoimissa uudistuskypsissä metsissä.

Toukokuun hellepäivät saivat aikaan sen, että mustikan kukinta eteni ennätysajassa Lapin läänin alueelle, sillä kesäkuun alkuun mennessä mustikka kukki Kolarissa ja Muoniossa.

Tämän mennessä on saatu tiedot 40:stä tutkimusmetsästä (200 koeruutua). Kukkien lukumäärä oli keskimäärin 185 kukkaa neliömetriä kohti laskettuna. Viime vuonna vastaava luku oli 203 kukkaa. Viime vuoden sato oli paikoin runsas ja mustikoita esiintyi 25 kg hehtaarilla. Tänä vuonna ylittynee 20 kilon raja hehtaarille laskettuna.

Toukokuun loppupuolella ei pohjoisia, kylmiä ilmavirtauksia esiintynyt, mutta kesäkuun alkupuolella halloja esiintyi lähes koko maassa. Ankarilta halloilta on vältytty ja siten mustikan kukkien hallavauriot lienevät vähäisiä.

Kukinta kesti keskimäärin vain viikon toukokuun hellepäivistä johtuen Etelä- ja Keski-Suomessa. On toivottavaa, että pölyttäjiä oli riittävästi parhaaseen kukinta-aikaan toukokuun viimeisellä viikolla. Kimalaisia on esiintynyt inventoijien mukaan mustikkaruuduilla, mutta monet muut pölyttäjähyönteiset, kuten mehiläiset, ampiaiset ja kukkakärpäset ovat olleet vähissä. Tilanne on kuitenkin paljon parempi kuin vuonna 2008, jolloin pölyttäviä hyönteisiä ei juuri esiintynyt mustikkakasvustoissa ja sato jäi pölytyksen epäonnistumisen ja hallojen takia vain 12,5 kiloon hehtaarille laskettuna.

Muutamista tutkimusmetsistä lasketut raakileitten määrät ovat selvästi pienempiä kuin kukkien lukumäärät, mikä viittaa siihen, että pölytys on osittain laskenut satotasoa ja samoin halloilla on voinut olla merkitystä niiden esiintyessä useana peräkkäisenä kesäkuun yönä. Normaalisti raakileitten määrä koeruuduilla on noin 20 % pienempi kuin kukkien lukumäärä.

Kukinnan perusteella laskettu mustikan kypsymisennuste on Etelä- ja Keski-Suomen metsäkuvioilla heinäkuun puolivälissä: 12.-18.7.2010 ja Kainuussa sekä Lapin läänissä kahden seuraavan viikon aikana. Metsän reunoista, avoimilta ja aurinkoisilta kasvupaikoilta mustikoita voi löytyä heinäkuun alkupuolelta lähtien.

Suomuuraimen sadosta vaihtelevaa

Suomuuraimen kukinta alkoi toukokuun lopussa, mutta laajemmin kukinta tapahtui avosoilla kesäkuun ensimmäisellä ja toisella viikolla. Kovat tuulet ja voimakkaat sadekuurot ovat avosoilla piiskanneet suomuuraimen kukkia. Usean peräkkäisen yön hallat ja pölyttävien hyönteisten määrät ovat laskeneet sadon määrää. Hajonta kukkien lukumäärissä eri soiden välillä on suurta, kuten viime vuosina on havaittu suomuuraimen kypsyessä.

Puolukka aloittanut kukintansa

Puolukan kukinta on alkanut 8.-10.6.2010 Etelä-Suomen avohakkuualueilla ja valoisissa uudistuskypsissä mäntymetsissä. Muutaman tutkimusmetsän kukkainventoinnin perusteella on ennenaikaista ennustaa hyvää puolukkavuotta, mutta paikoin puolukka kukkii hyvin koko eteläisen Suomen alueella kesäkuun puolivälissä.

Tatteja on jo löytynyt

Ensimmäiset tatit löydettiin jo kesäkuun alussa; koivunherkkutatti Juvalta 3.6.2010, lehmäntatti 9.6. ja koivunpunikkitatti 11.6. molemmat Savonlinnasta. Löydöt ovat varsin aikaisia ja viime päivien sadesäät ovat suosineet sienirihmastojen kasvua. Mikäli sateet jatkuvat, koivikoihin on odotettavissa kesäkuun jälkipuoliskolla ja heinäkuun alussa keltavahveroita, koivu- ja keltahaperoita sekä lisää koivunpunikkitatteja ja lehmäntatteja.

Lisätietoja:

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /UHel | Copyright Metla | Palaute