Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Kutsu tiedotusvälineille 14.6.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Mikä on merivirtojen osuus ilmaston muutoksissa?

Globaalin ilmaston ilmiöiden yhteyksien ymmärtämiseen tarvitaan historiatietoa

Ilmanpaine Tahitilla voi vaikuttaa Pohjois-Amerikan sademääriin ja lämpötiloihin kuukausia myöhemmin. Näiden sääolojen välissä on Tyynenmeren El Niño -virtaus, joka vuorottelee La Niña -virtauksen kanssa. Sata vuotta sitten voimakkaaseen El Niñoon liittyi heikko monsuuni Intiassa, mutta 1980-90-luvuilla yhteys heikkeni. El Niñon ilmentyminen on samalla yleistynyt. Virtauksilla on valtavia, dramaattisia vaikutuksia ilmastoon tuhansien kilometrien päässä. Miten ne sitten syntyvät? Mikä on virtauksien vaikutus koko maailman ilmastoon? Tämän selvittämiseen tarvitaan tietoa ilmastosta pitkällä aikavälillä.

Puihin on tallentunut ympäristötietoa tuhansien vuosien ajalta, sillä onneksemme muinaisia puita on säilynyt muun muassa järvien pohjamudassa ja vanhoissa rakennuksissa. Eri puolilta maapalloa kerätyistä vuosirenkaista löytyy koko planeetan ilmasto: Voimme verrata Arizonan ja Lapin kesän lämpöä ja kosteutta suhteessa vuonna 2503 e.a.a. suhteessa muihin vuosiin näillä alueilla. Puut tarjoavat tutkijalle luonnollisen tietoarkiston.

Dendrokronologia tutkii puiden lustoihin tallentunutta ympäristötietoa. Yli 300 alan tutkijaa eri puolilta maailmaa kokoontuu 13.–18.6. Rovaniemelle WorldDendro 2010 -konferenssiin pohtimaan muun muassa ilmaston muutoksiin, arkeologiaan ja metsien terveyteen liittyviä kysymyksiä vuosi­rengas­tutkimuksen pohjalta.

Muutokset ilmastossa voivat olla kohtalokkaita kokonaisille kulttuureille. Edward Cook käsittelee lehdistötilaisuudessa 16.6. muun muassa sitä, ajoittuiko mahtavan Angor Watin temppelin rakentaneen khmerien kulttuurin hiipuminen Kamputseassa alueen ilmastossa tapahtuneiden muutosten kanssa yhteen.

Konferenssin yhteydessä järjestetään keskiviikkona 16.6. lehdistötilaisuus, jossa huippututkijat kertovat maapallon eri osien ilmaston ilmiöiden välisestä vuorovaikutuksesta. Tilaisuudessa ovat tavattavissa tohtori Edward Cook Lamont-Doherty Earth Observatorystä (Columbia University), tohtori Håkan Grudd Tukholman yliopistosta ja tohtori Samuli Helama Helsingin yliopistosta.

Tiedotustilaisuus järjestetään 16.6. klo 12 Lapin yliopiston tiloissa osoitteessa Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi. Tilaisuus on englanninkielinen.

WorldDendro 2010 -konferenssin yhteydessä järjestetään keskiviikon tilaisuuden lisäksi myös kaksi muuta lehdistötilaisuutta. Tiistaina 15.6. käsitellään Lapista kerättyä 7644-vuotista lustosarjaa ja muita pitkiä sarjoja. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan konferenssia.

Lisätietoja lehdistötilaisuudesta ja konferenssista:

  • Tiedottaja Merja Lindroos, p. 050 391 3215 tai merja.lindroos @ metla.fi
  • Tiedottaja Sinikka Jortikka, p. 050 391 4544 tai sinikka.jortikka @ metla.fi
  • World Dendro 2010 -konferenssin kotisivu: www.worlddendro2010.fi

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /SKet | Copyright Metla | Palaute