Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 14.6.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Ääriolosuhteiden puissa ilmasto näkyy eniten

Puiden kasvuun vaikuttavat monet eri ympäristötekijät: puuainekseen tallentuu merkkejä muun muassa lämmöstä, sademääristä, metsäpaloista ja tulivuorenpurkauksista. Tärkein tekijä puun kasvussa voi olla lämpötila tai sademäärä, ja monilla kuivilla alueilla kuivuus rajoittaa eniten kasvua. Ääriolosuhteissa, esimerkiksi hyvin kuivassa tai kylmässä ilmastossa, kasvaneet puut kertovat luotettavimmin lämpötiloista tai kuivuudesta.

- Lapissa puun tiheys on selvässä yhteydessä lämpötilaan. Keski-Euroopassa ei voi niin selvästi erottaa, vaikuttaako kasvuun enemmän kuivuus vai lämpötila, sanoo professori Jan Esper Mainzin yliopistosta Saksasta. Esper osallistuu parhaillaan Rovaniemellä järjestettävään WorldDendro 2010 -konferenssiin.

Esperin mukaan jopa Etelä-Suomessa voi olla vaikea erottaa, mikä puissa on kuivuuden, mikä lämmön vaikutusta. Marokon Atlas-vuorten puut kertovat siten ilmastosta eri asioita kuin Lapin metsänrajan männyt: Marokossa huonot vuodet kasvussa ovat kuivuuden aiheuttamia, Lapissa puiden kasvua jarruttaa kesän kylmyys.

Metsien kasvua rajoittavat ja lisäävät jossain määrin muutkin kuin ilmastoon liittyvät tekijät. Puut tarvitsevat yhteyttämiseen auringon lisäksi hiilidioksidia, ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut. Typpeä käytetään lannoitteena, mutta nykyisin sitä kertyy metsiin myös laskeumana - niillekin alueille joita ei lannoiteta. Näissäkin kasvutekijöissä on tapahtunut muutoksia. Tietoa tarvitaan ilmastotutkimuksen ohella myös metsänhoidon suunnittelun tueksi, sillä maailman metsävarojen romahdus olisi katastrofi monessakin mielessä.

Yli 300 puiden vuosirenkaisiin tallentunutta ympäristötietoa tutkivaa dendrokronologia eri puolilta maailmaa on kokoontunut 13.–18.6. Rovaniemelle WorldDendro 2010 -konferenssiin pohtimaan muun muassa ilmaston muutoksiin, arkeologiaan ja metsien terveyteen liittyviä kysymyksiä vuosi­rengas­tutkimuksen pohjalta.

WorldDendro 2010 -konferenssin yhteydessä järjestetään lehdistötilaisuuksia. Konferenssin liittyy siihen, mitä puut kertovat ilmastosta. Lehdistötilaisuudessa tiistaina 15.6. käsitellään Lapista kerättyä 7644-vuotista vuosirengassarjaa ja muita pitkiä sarjoja, ja keskiviikkona 16.6. aiheena ovat eri puolilla maailmaa tapahtuvien ilmastoilmiöiden vaikutukset toisiinsa - onko El Niñolla väliä Suomen sään kannalta? Tiistain ja keskiviikon tilaisuuksista saa lisätietoja erillisistä kutsuista. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan konferenssia.

Lisätietoja:

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /UHel | Copyright Metla | Palaute