Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Kutsu tiedotusvälineille 11.6. Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Puiden vuosirengassarjat valottavat ilmaston vaihtelua vuosituhansien aikana

Lapin kesät tunnetaan 7644 vuoden ajalta

Muinainen puunrunko järvenpohjassa. Kuva Mauri Timonen.

Puiden vuosirenkaisiin on tallentunut tietoa ympäristön tapahtumista, kuten lämpötilasta, kuivuudesta ja metsäpaloista. Suomen vanhin elävä puu on vasta yli 760-vuotias, mutta Inarin Vuotkim­lompolosta on löytynyt muinaismännyn runko, jonka vuosilustoihin on tallentunut säädataa kasvukausilta 5634 - 5457 eaa. Mänty on kuulunut 7500 vuotta sitten ensimmäisiin viime jääkauden jälkeen alueelle levinneisiin havupuusukupolviin.  

Vuosilustojen ja ilmaston tutkimisessa kauemmas taaksepäin päästään, jos eri aikoina, mutta osittain samanaikaisesti eläneiden puiden vuosilustot yhdistetään vuosilustokalenteriksi ja laaditaan malli siitä, miten lustoleveydet vastaavat puun elinaikana vallinneita sääoloja.

Dendrokronologia tutkii puiden lustoihin tallentunutta ympäristötietoa. Yli 300 alan tutkijaa eri puolilta maailmaa kokoontuu 13.–18.6. Rovaniemelle WorldDendro 2010 -konferenssiin pohtimaan muun muassa ilmaston muutoksiin, arkeologiaan ja metsien terveyteen liittyviä kysymyksiä vuosi­rengas­tutkimuksen pohjalta.

WorldDendro 2010 -konferenssin yhteydessä tiistaina 15.6. järjestettävän tiedotustilaisuuden aiheena on puiden vuosilustojen perusteella rakennetut pitkät aikasarjat. Miten niitä rakennetaan? Mitä tietoa niistä saadaan? Miksi ne ovat tärkeitä ilmastonmuutostutkimukselle? Miksi Lapista koottu 7644 vuotta pitkä lustosarja on merkittävä myös kansainväliselle ilmastotutkimukselle?

Tilaisuudessa ovat tavattavissa aihepiirin parhaat kansainväliset asiantuntijat. Suomen Lapin 7644-vuotisesta lustosarjasta kertoo sen kokoamiseen osallistunut tutkija Mauri Timonen Metsäntutkimuslaitoksesta.

Tiedotustilaisuus järjestetään tiistaina 15.6. kello 14 Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tiloissa osoitteessa Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi. Tilaisuus on englanninkielinen.

Ennen tiedotustilaisuutta toimittajat ovat tervetulleita Rovaniemen keskustassa järjestettävään kansantapahtumaan. Metsäntutkimuslaitos siirtää tapahtumaa varten lustolaboratorion Lordin aukiolle 15.6. kello 11–14 väliseksi ajaksi. Tapahtumassa esitellään, miten lustotutkimusta käytännössä tehdään. Professori Kari Mielikäinen on paikalla kello 12.30.

Lisätietoja lehdistötilaisuudesta ja konferenssista:

  • Tiedottaja Sanna Kettunen, p. 050 391 2018 tai sanna.kettunen @ metla.fi
  • Tiedottaja Merja Lindroos, p. 050 391 3215 tai merja.lindroos @ metla.fi
  • Tiedottaja Sinikka Jortikka, p. 050 391 4544 tai sinikka.jortikka @ metla.fi
  • World Dendro 2010 -konferenssin kotisivu: www.worlddendro2010.fi

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /SKet | Copyright Metla | Palaute