Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 4.6.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Ruskomäntypistiäisten torjunta ajankohtaista – mäntypinot tulisi poistaa metsistä välittömästi

Ruskomäntypistiäisen toukat ovat kuoriutuneet ja otollinen torjunta-aika loppuu pian. Alueilla, jossa pistiäistuhoja on odotettavissa, tulisi mäntypinot kuljettaa metsävarastoista heti pois.

Helleaalto nopeutti ruskomäntypistiäisen kuoriutumista ja toukkien kasvaessa otollisin torjunta-aika kuluu nopeasti ohi. Tuhoja ei vielä juurikaan näy, koska pienet toukat syövät vain vähän. Kesäkuun puoleen väliin mennessä toukat kasvavat niin isoiksi, että neulasten syönti alkaa näkyä selvästi. Silloin on kuitenkin torjunnan kannalta optimaalinen aika ohi.

Nopeasti edennyt kevät kiihdyttää myös kaadetussa puutavarassa elävien kaarnakuoriaisten kehitystä. Männyn kaarnan alla elävät pystynävertäjät lentävät kuoriuduttuaan elävien puiden latvoihin ja kaivautuvat ravinnon ottoon versojen sisään. Versot kuihtuvat ja puiden kasvu heikkenee.

Ötökkälaki edellyttää mäntypinojen poistamista metsästä ennen heinäkuuta. Mäntypistiäisten vaivaamilla alueilla on kuitenkin erityisen tärkeää saada pinot pois metsistä jo ennen kesäkuun puoliväliä, koska niissä kehittyvät pystynävertäjät aikuistuvat lämpimän kevään takia etuajassa.

Lisätietoja:

  • Tutkija Antti Pouttu, p. 050 391 2576, antti.pouttu @ metla.fi

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute