Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Kutsu tiedotusvälineille 2.6.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Ilmastotietoa sukelletaan esiin Mekrijärvellä

Nuoret dendrokronologit huippututkijoiden opissa Ilomantsissa 6.-12.6.

Rovaniemellä kesäkuussa järjestettävää World Dendro 2010 -konferenssia edeltää mielenkiintoinen kenttäviikko Ilomantsin Mekrijärvellä.

Dendrokronologisen aineiston analysointia sekä hankintaa vedenrajassa ja veden alla. Kuvat Mauri Timonen

Puiden vuosirenkaiden leveys ja muut ominaisuudet kertovat ilmaston muutoksista tuhansia vuosia ennen lämpömittarin keksimistä. Lustot paljastavat vuodentarkasti vanhojen puuesineiden ja rakennusten iän sekä muinaiset tulivuorenpurkaukset. Maailman parhaat metsävaratiedot, metsänhoito-ohjeet ja kestävät hakkuusuunnitteet perustuvat myös vuosilustoista mitattuun tietoon.

Dendrokronologeja yli 40 maasta kokoontuu 13.-18.6. Rovaniemellä järjestettävään konferenssiin, jonka pääteemana on ilmaston muutos. Kokouksen tekee mielenkiintoiseksi maailmanlaajuinen keskustelu ja kiistely ilmastotutkimuksen menetelmistä ja tutkimusaineistoista.

Konferenssia edeltää nuorille tutkijoille suunnattu kenttäviikko Itä-Suomen yliopiston tutkimusasemalla Ilomantsin Mekrijärvellä. Kenttäviikon opettajat edustavat alan terävintä kärkeä maailmassa. Viikon aikana nuorille tutkijoille ja opiskelijoille opetetaan, mitä luonnon muistikirjat, esimerkiksi puun lustot, kertovat menneistä luonnon tapahtumista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Sukellus osana tutkimusta

Jotta Suomen oloissa päästään tutkimaan tuhannen vuoden takaisia ilmasto-oloja, tarvitaan puuainesta joka liittyy tunnettuihin vuosilustosarjoihin. Onneksi tällaista vuodentarkasti ajoitettavaa puuta on säilynyt muun muassa lampien hapettomaan pohjamutaan uponneena. Mekrijärvellä nuoret dendrokronologit opiskelevat muun muassa tämän aineiston hankintaa sukeltamalla.

Kenttäviikon aikana on erinomainen tilaisuus haastatella tutkijoita ja kuvata heitä käytännön työssä. Mielenkiintoisinta osuutta edustaa tutkimukseen olennaisesti liittyvät sukellukset, jotka ajoittuvat heti kenttäviikon alkuun 7.-8.6. Loppuviikon aikana työtä tehdään pääasiassa laboratorio-oloissa.

Kenttäviikon järjestävät Itä-Suomen yliopisto ja Tukholman yliopisto, ja opettajina toimii tutkijoita muun muassa Metsäntutkimuslaitoksesta.

Tervetuloa seuraamaan mielenkiintoista tutkimustyötä!

Lisätietoja:

Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /SKet | Copyright Metla | Palaute