Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 22.3.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Metsäpuiden siemensatoennuste:

Etelä-Suomen koivuallergikoille saattaa tulla vaikeahko siitepölykevät

Metsäntutkimuslaitos (Metla) ennustaa, että kuusen käpyjä esiintyy ensi talvena runsaasti vain länsirannikon tuntumassa. Siten kuusen siemenvarastojen täydentäminen jatkuu edelleen haastavana, koska Lounais-Suomea lukuun ottamatta kuusella ei ole ollut yhtään hyvää käpysatoa vuoden 2006 jälkeen. Maan eteläosassa koivun ennustetaan kukkivan vähän keskinkertaista runsaammin, joten Etelä-Suomen koivuallergikoille voi olla odotettavissa melko hankala siitepölykevät.

Männyn siemensatojen ennustetaan jäävän kahtena seuraavana kesänä maan keski- ja pohjoisosissa vaatimattomiksi, joten männyn luontaisen uudistamisen edellytykset ovat heikot. Tämän takia uudistamishakkuissa suositellaan nyt käytettäväksi luontaisen uudistamisen sijasta mieluummin männyn viljelyä. Tälle keväälle ennustettu runsas kukinta enteilee hyvää männyn siemensatoa keväälle 2012 varsinkin Pohjois-Suomeen.

Keväällä 2010 variseva männyn siemensato on maan eteläisimmässä osassa runsas, mikä luo tavanomaista paremmat taimettumisedellytykset männyn siemenpuualoille. Muualla Suomessa siemensato vaihtelee heikosta keskinkertaiseen.

Keväällä 2011 variseva männyn siemensato on Vaasa-Savonlinna-linjan eteläpuolella enimmäkseen keskinkertainen. Metsiköiden välillä ennakoidaan olevan suuria eroja; sato voi paikallisesti vaihdella heikosta runsaaseen. Keski- ja Pohjois-Suomeen Metla ennustaa heikkoa tai hyvin heikkoa männyn siemensatoa keväälle 2011.

Männyn arvioidaan tänä keväänä kukkivan maan pohjoisosassa hyvin. Etelä-Suomessa mänty kukkinee silmuanalyysien perusteella vähän keskinkertaista paremmin. Tämän kevään kukinnoista syntyvät siemenet varisevat maahan vasta keväällä 2012, joten tuolloin on odotettavissa paria edeltävää vuotta runsaampi siemensato maan keski- ja pohjoisosaan (katso männyn siemensatokartat).

Kuusen kukinnassa suuret alueelliset erot

Keväällä 2010 variseva kuusen siemensato on jokseenkin olematon koko maassa.

Tämän kevään emikukinnoista kehittyvä, keväällä 2011 variseva kuusen siemensato vaihtelee suuresti maan eri osissa. Runsasta kukintaa ennustetaan osaan Länsi-Suomea, erityisesti Satakuntaan ja Etelä-Pohjanmaalle. Todennäköisesti kuusi kukkii melko hyvin myös Varsinais-Suomessa. Muualla Etelä-, Keski- ja Itä-Suomessa kuusen ennustetaan kukkivan heikosti. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa kuusi kukkinee keskinkertaisesti tai vähän sitä heikommin. Ennuste perustuu silmuanalyyseihin, joissa tutkittiin yli 37 000 kuusen silmua eri puolilta Suomea (katso kuusen siemensatokartat).

Etelä-Suomessa odotettavissa melko paljon koivun siitepölyä

Maan eteläosassa koivun ennustetaan kukkivan vähän keskinkertaista runsaammin, joten Etelä-Suomen koivuallergikoille saattaa olla odotettavissa melko hankala siitepölykevät. Muualla maassa kukinnan ennustetaan jäävän keskimääräistä heikommaksi. Siitepölyä voi levitä maahamme huomattavia määriä myös kaukokulkeutumana etelänpuoleisten ilmavirtausten mukana (katso koivun siemensatokartta).

Metla seuraa vuosittain pääpuulajiemme kukinnan ja käpysadon runsautta erityisissä siemensadon tarkkailumetsiköissä sekä tekee mikroskooppisia silmuanalyysejä havupuiden kukintarunsaudesta. Seurantatulosten ja niihin liittyvien ennusteiden avulla saadaan tietoa muun muassa metsänuudistamisen ja siemenhuollon tarpeisiin.

Lisätietoja:

  • Tutkija Tatu Hokkanen, Metla, p. 010 211 2428 tai 040 590 7455, tatu.hokkanen @ metla.fi
Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.

Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /SKet | Copyright Metla | Palaute