Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 20.1.2010 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Miten suomalaisten talviulkoiluharrastukset ovat muuttuneet?

Luonnon virkistyskäyttö -tutkimuksen ensimmäisiä tuloksia on laskettu. Vertailemalla niitä kymmenen vuotta sitten tehtyyn vastaavaan aineistoon nähdään millaisia muutoksia suomalaisten talviulkoilun harrastuksessa on tapahtunut.

Kiinnostus maastohiihtoon on säilyttänyt asemansa lähes ennallaan. Reilu kolmannes suomalaisista kertoi harrastaneensa maastohiihtoa edellisen hiihtokauden aikana, ja rinnelajeja harrasti noin 15 prosenttia suomalaisista. Hiihdon harrastuskertoja oli kuitenkin vähemmän kuin aikaisemmin. Heikkolumisten talvien on ennustettu vaikuttavan ensin erityisesti harrastuskertojen määrään.

Laskettelun suosio on hieman laskenut, mutta muiden rinnelajien suosio on säilynyt ennallaan. Laskettelukertojen määrä on sen sijaan pysynyt harrastajiensa joukossa lähes ennallaan. Laskettelu, lumilautailu ja telemark-hiihto ovat erityisesti nuorten suosiossa, kun taas keski-ikäiset viihtyvät hiihtoladuilla.

Moottorikelkkailun harrastajajoukko on pysynyt ennallaan, joskin harrastuskertojen määrä on laskenut. Retki- ja matkaluistelu on kasvattanut selvästi suosiotaan vaikka se on edelleen huomattavasti pienemmän harrastajajoukon laji verrattuna perinteisiin hiihtolajeihin. Luistelukertojen määrä on pysynyt ennallaan.

Hiihtoharrastukseen osallistuvien määrissä ovat alueelliset erot pysyneet kutakuinkin samoina viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. Hiihtolajien suosio kasvaa siirryttäessä Etelä-Suomesta kohti Itä- tai Pohjois-Suomea. Alueellisia eroja selittävät lumiolosuhteet ja hiihtokauden pituus. Retkiluistelun harrastaminen painottui viime kaudella erityisesti Itä- ja Länsi-Suomeen, ja innokkaimmat moottorikelkkailun harrastajat löytyvät Itä- ja Pohjois-Suomesta.

Tutkimuksen aineistonkeruu on kaksivuotinen ja kyselyt toteutetaan kuudessa erässä vuosien 2009 ja 2010 aikana. Olosuhteet talviulkoilulajien harrastamiseen ovat vaihdelleet Etelä-Suomen lähes lumettomista talvista tämän talven lumirunsauteen. Nyt käynnissä oleva kysely tuo tutkimukseen mukaan kuluvan lumitalven vaikutukset ulkoiluharrastuksiin.

Lisätietoja:

  • taulukko 1: Talviulkoiluharrastuksiin osallistuvien osuus koko aikuisväestöstä sekä harrastuskertojen määrä
  • taulukko 2: Hiihtolajeihin osallistuvien osuus koko aikuisväestöstä eri puolilla Suomea
Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta tuottamalla ja välittämällä tietoa sekä osaamista yhteiskunnan parhaaksi.

Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 20.01.2010 /KBym | Copyright Metla | Palaute