Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metlassa nyt » Tiedotteet
Tiedote 5.11.2009 Metsäntutkimus Facebookissa Metla Twitterissä
Sivukartta | Haku

Eteläisen Suomen myyräkannat hiipumassa

Eteläisen Suomen myyräkannat ovat valtaosin niukat tai Savossa vielä paikoin kohtalaiset, mutta ne ovat pienenemään päin. Odotettavissa on, että kannan laskuvaihe jatkuu yli tulevan talven. Pohjois-Suomen myyräkannat ovat alkaneet runsastua.

Etelä-Suomen vaaleanharmaalla alueella myyriä esiintyy vähän tai kohtalaisesti ja kannat ovat laskemassa. Pohjois-Suomessa myyriä esiintyy kohtalaisesti ja kannat ovat runsastumassa. Pohjois-Karjalan tummanharmaalla alueella tavataan paikka paikoin runsaasti myyriä.

 Metsäntutkimuslaitoksen myyräseurannoissa todettiin vuosi sitten syksyllä ennätyskorkeita myyräkantoja monin paikoin Kainuun eteläpuoleisessa Suomessa. Odotusten mukaisesti kannat pääsääntöisesti romahtivat kesään 2009 mennessä. Talviromahdusta tyypillisesti seuraa kannan lasku vielä seuraavan kesänä, mutta tänä vuonna se jäi melko loivaksi ja joillain paikoilla kannat jopa hieman vahvistuivat keväästä syksyyn.

Yleisesti ottaen myyräkannat viime syksyn huippualueella ovat nyt laskuvaiheessa, Peltomyyriä tosin tavattiin tänä syksynä vielä runsaahkosti Etelä- ja Pohjois-Savossa, mutta metsämyyriä näillä alueilla oli melko vähän. Muualla Etelä-Suomessa peltomyyrät ovat vähissä, ja metsämyyriäkin on niukasti. Kaikilla alueilla myyrien ikärakenne ja lisääntymistila ennakoivat laskuvaiheen jatkumista tulevan talven yli. Myyrien kannanvaihtelun aallonpohja maan eteläpuoliskossa saavutettaneen näin keväällä 2010.

Pohjois-Karjalan itäosissa esiintyy tällä hetkellä paikoin runsaahkosti sekä pelto- että metsämyyriä (kartta). On mahdollista, että näillä alueilla ilmenee ensi talvena taimituhoja, joten metsänomistajien kannattaa katsastaa taimikkonsa ja päivittää metsävakuutuksensa. Muualla eteläisessä Suomessa myyrätuhojen esiintymisen todennäköisyys talven 2009-2010 aikana on pieni.

Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa myyräkannat ovat alkaneet runsastua parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Pohjois-Suomen myyrien kannanvaihtelun huippu ei ajoittune kuitenkaan vielä ensi vuodelle, vaan vasta vuodelle 2011. Myös Pohjois-Suomessa myyrätuhojen riski tulevana talvena on hyvin pieni.

Metsämyyrät ja – hiiret tunkeutuvat loppusyksyllä sisätiloihin. Metsämyyrien levittämää, Puumala-viruksen aiheuttamaa myyräkuumetta voi parhaiten torjua pyytämällä asumuksiin tulleet jyrsijät hiirenloukuilla, jolloin ne eivät ehdi levittämään virusta ulosteissaan.

Lisätietoja:

  • Varttunut tutkija Otso Huitu, p. 050 391 4917, Otso.Huitu@metla.fi
  • Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen, p. 050 391 2430, Heikki.Henttonen@metla.fi

Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, p. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi

  Päivitetty: 28.03.2014 /SKet | Copyright Metla | Palaute