Metsäntutkimuslaitos
Tiedote 1.9.2009

Puu puuta vasten – Kronid Gogolevin taidokkaat puureliefit esillä Joensuun Metla-talossa

Maisemia, puita, väkijoukkoja, veneitä ja laineita – näitä kaikkia kohteita löytyy venäläisen kansallistaiteilijan, Kronid Gogolevin, puureliefeistä. Hänen taidokkaita töitään voi ihailla syys-lokakuun ajan Joensuun Metla-talossa. Gogolevin näyttely avataan tiistaina 1.9.2009 klo 13. Taiteilija Gogolev saapuu näyttelyn avajaisiin Sortavalasta.

Nuori Gogolev – sotatantereiden kautta taideopintojen pariin

Kronid Gogolev syntyi vuonna 1926 Novgorodin läänin Prutskojen kylässä entisen papin perheeseen. Nuorelta mieheltä kului lähes 10 vuotta sotatantereilla ja laivastossa, ennen kuin hän palasi opintojen pariin. Saatuaan hyvät opit Leningradin taide- ja grafiikkaopettajaopistosta hän siirtyi Sortavalaan opetustöihin. Päivätyönsä ohessa hän toimi lavastustaiteilijana ja koulutti itseään edelleen etäopiskelijana.

Taiteilijan alkutaipaleen tuotantoa olivat öljymaalaukset, piirrokset ja vesivärityöt, puuleikkaustyöt tulivat mukaan vasta 1970-luvulla. Läpimurto tapahtui vuonna 1984, kun Gogolev järjesti näyttelynsä Moskovassa. ”Tässä näemme menetettynä pidetyn venäläisen puuleikkauskoulukunnan elpymisen, mutta uudella entistä korkeammalla tasolla”, asiantuntijat hehkuttivat.

Taulut rakkaista aiheista

Gogolev veistää puureliefit pääasiassa lehmuksesta. Metla-talossa on esillä yksitoista joensuulaiseen yksityiskokoelmaan kuuluvaa upeaa teosta, ”syvää monitasoreliefiä”. Taulujen aiheet ja tienoot ovat taiteilijalle rakkaita: Kalevala, Laatokka ja sen maisemat, Valamo, kirkot ja omat läheiset henkilöt. Gogoleville on muiden huomionosoitusten ohella myönnetty Kareliaani-palkinto vuonna 1998. Kareliaani-palkinto jaetaan vuosittain henkilölle, joka on paneutunut ansiokkaasti karelianismin vaalimiseen ja sen perustalta tehtyyn taiteen kehittämistyöhön.

Gogolevin näyttely on ensimmäinen Metla-talossa järjestettävä taidenäyttely. Vuonna 2004 valmistunut puurakenteinen Metla-talo ottaa nyt ensiaskeleitaan Joensuun uutena kulttuurikohteena.

Gogolevin näyttely on esillä 1.9.-30.10.2009 Metla-talon Kokoustila Kävyssä. Näyttelyyn on mahdollista tutustua veloituksetta ma-pe klo 13-15, mikäli näyttelytila ei ole kokouskäytössä. Poikkeuksena on Metla-talon Avoimien ovien päivä perjantaina 2.10. jolloin näyttelyyn voi tutustua klo 10-14. Lisätietoja tilavarauksista Metla-talon aulapalveluista, p. 010 211 3098.

Lisätietoja


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi