Metsäntutkimuslaitos
Tiedote 25.8.2009

Kesän metsätuhotilanne

Männyn neulastuholaisia runsaasti

Kesän vakavimmat metsätuhot ovat ruskomäntypistiäisten ja tähtikudospistiäisten aiheuttamia.

Ruskomäntypistiäistuhoja on esiintynyt laajasti etenkin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, jossa tuhoalueen laajuudeksi arvioidaan lähes 300000 ha. Myös Lounais-Suomessa tuhoja on vielä paljon ja uusiakin tuhoalueita on ilmaantunut. Sen sijaan Uudenkaupungin alueella tuhot on saatu viruskäsittelyillä kuriin, ja männyt ovat alkaneet toipua. Samoin Saimaan ympäristössä ankarimmat tuhot ovat jo ohi.

Lentoruiskutuksia ei tänä kesänä ole tehty, koska mäntyjen kunto on ollut keväällä edellisvuotta parempi riittävän kostean kesän jälkeen, eikä laajoja mäntyjen kuolemisia ole ollut odotettavissa ainakaan ruskomäntypistiäisten aiheuttamana. Sen sijaan kasvutappiot voivat paikoin olla hyvinkin merkittäviä – pahimmilla tuhoalueilla jopa puolet kymmenen vuoden kasvusta saattaa jäädä kertymättä. Neulasettomien puiden lannoittaminen ei kannata, mutta kun puihin on kertynyt jonkin verran uutta neulasmassaa, voi lannoitus nopeuttaa puiden toipumista.

Toinen tämän kesän merkittävä männyn neulastuholainen on Yyterissä riehuva tähtikudospistiäinen. Nyt on ollut sen huippuvuosi ja tuhot ovat laajentuneet entisestään. Tuhot ovat erittäin vakavia ja pahiten syötyjen mäntyjen arvellaan kuolevan jopa 100 ha alueelta. Tähtikudospistiäisen torjunta on hankalaa, koska toukat viettävät pari vuotta syvällä maassa ennen aikuistumistaan. Maassa jurovissa toukissa on kuitenkin löytynyt loisia, joten luontaiset viholliset ja tähtikudospistiäiselle epäedulliset säät saattavat vähentää tuhoja.

Koivunruoste on pistänyt silmään siellä täällä ympäri Suomea. Koivunruoste ei ole vakava tauti, vaikka lehdet varisevat selvästi normaalia aikaisemmin. Koivuissa on lisäksi havaittu lehtilaikkusienien aiheuttamaa kellastumista, joka on väriltään paljon kirkkaamman keltaista kuin ruosteen aiheuttama suttuinen kellanruskea väri.

Kuusia on kaunistanut kuusensuopursuruoste etenkin Pohjois-Pohjanmaalta pohjoiseen. Se aiheuttaa kellastumista kuluvan kesän kasvaimissa olevaan uusimpaan neulasvuosikertaan. Suopursuruoste on hyvin silmäänpistävä, mutta ei aiheuta kuuselle vakavaa tuhoa.

Tuhotilannetta omissa metsissä kannattaa seurata ja tuhoista ilmoittaa joko metsänhoitoyhdistykselle, metsäkeskukseen tai Metsäntutkimuslaitokselle.

Lisätietoja

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi