Metsäntutkimuslaitos
Tiedote 17.3.2009

Metla ja Metsähallitus toimivat samoissa tiloissa Kolarissa

Metsäntutkimuslaitos (Metla) on toiminut Kolarin Ylläsjokisuulla vuodesta 1968 alkaen. Noin vuosi sitten Metsähallituksen Tornionlaakson metsätiimi muutti vuokralle Metlan tiloihin. Ratkaisu oli molemmille hyvä.

Kun tutkimus sai kylkeensä käytännön organisaation, ajatusten vaihto metsien käsittelystä ja tutkimustarpeista on sujuvaa. Tyhjiä toimistohuoneita on vähemmän ja yhteistä ruokalaa sekä kokoustiloja käyttävät molemmat. Neuvottelutilojen vuokraamisesta on sovittu myös muille, eikä uusien käyttäjien mahdollisuutta ole suljettu pois.

– Tänne mahtuu muitakin, Metlan Kolarin yksikön johtaja Esa Huhta vakuuttaa.

Kolarin yksikön tutkimustoiminta on keskittynyt pohjoisen erityiskysymyksiin. Tärkeimpiä aiheita ovat ilmastonmuutoksen ja metsien käsittelyn vaikutukset metsänrajaan ja metsälajistoon sekä matkailun ekologiset ja sosiaaliset vaikutukset.

Kolarin yksikön henkilökunta osallistuu Metlan Pohjois-Suomessa sijaitsevien maastokokeiden hoitoon ja mittauksiin sekä monien valtakunnallisten tutkimusaineistojen käsittelyyn ja tutkimustulosten julkaisemiseen.

Metsäntutkimuslaitoksen organisaatio uudistuu vuoden 2010 alusta. Toiminta organisoidaan valtakunnallisiksi prosesseiksi neljän suuren alueyksikön mallin pohjalta ja prosessien johtamista alueellistetaan. Pohjoisen alueyksikön keskuspaikka sijaitsee Rovaniemellä ja muut Metlan Lapin ja Oulun lääneissä sijaitsevat toiminnot, muun muassa Kolarin ja Muhoksen yksiköt, liitetään hallinnollisesti siihen. Toiminta kuitenkin jatkuu samoissa paikoissa kuin ennenkin. Uudistuksella haetaan hallinnollista tehokkuutta, alueellista palvelevuutta ja suurempien kokonaisuuksien avulla syntyvää yhtenäisyyttä.

Kolarissa työskentelee tällä hetkellä kaksi tutkijaa ja noin 15 tutkimusta avustavaa henkilöä.

Metsätiimi hoitaa valtion talousmetsiä

Metsähallituksen Tornionlaakson Metsätiimin vetäjä Kari Koivumaa kertoo, että Kolarin toimistolla työskentelee kaksi toimihenkilöä ja kolme suunnittelumetsuria. He huolehtivat yhdessä urakoitsijoiden ja metsureiden kanssa Kolarin alueen valtion metsien hakkuista, puun kuljetuksista ja metsänhoidosta.

Avoimet ovet Ylläsjokisuulla 18.3.

Metla ja Metsähallitus järjestävät avoimien ovien päivän 18.3. Päivän aikana organisaatiot esittelevät toimintaansa ja kutsuvat ihmisiä tekemään ajankohtaisia ja kiperiäkin kysymyksiä Lapin metsien tilasta ja käytöstä.

Ohjelmassa on molempien organisaatioiden esittelyt sekä kaksi yleisöluentoa: "Muinaiset metsäpalot ja maailman vanhimman männyn löytyminen" (tutkija Heikki Kauhanen, Metla) ja "Mitä mieltä paikalliset asukkaat ovat matkailun kehityksestä Ylläksellä ja Levillä?" (tutkija Mikko Jokinen, Metla). Lisäksi päivän aikana tehdään muun muassa vanhojen puiden iän mittaamista, tilavuuden arviointia ja yleisökilpailuja. Tarjolla on täytekakkua ja kahvia koko päivän, ja koululaisille on järjestetty omaa ohjelmaa.

Kaikki metsistä kiinnostuneet tervetuloa!

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi