Metsäntutkimuslaitos
Tiedote 15.09.2008

Juhlaseminaari Punkaharjulla – kunnianosoitus professori Risto Sarvaksen elämäntyölle

Metsäntutkimuslaitoksen Punkaharjun toimintayksikkö järjestää 15.-16.10.2008 seminaarin professori Risto Sarvaksen syntymän 100-vuotismuiston kunniaksi. Seminaarissa esitellään Sarvaksen elämäntyötä ja sen vaikutusta nykyiseen metsäntutkimukseen. Seminaari järjestetään Suomen Metsämuseo ja metsätietokeskus Lustossa Punkaharjulla.

Sarvaksen tutkimuspanos vertaansa vailla
Risto Sarvas oli Metsäntutkimuslaitoksen pitkäaikainen metsänhoidon professori, joka toimi myös useita vuosia laitoksen johtajana. Hänen keskeisiä tutkimusaiheitaan olivat harsintahakkuut, metsäpuiden siemensadot sekä uran loppuvuosina erityisesti puiden vuosirytmi ja ilmastoon sopeutuminen.

Risto Sarvas oli myös metsänjalostuksen uranuurtajia Suomessa. Hän oli aloittamassa plus-puiden valintaa, toimi useita vuosia Metsänjalostussäätiön toiminnanjohtajana ja kirjoitti kymmeniä metsänjalostusta käsitteleviä artikkeleita. Myös dendrologit muistavat Risto Sarvaksen ennen kaikkea hänen suurteoksestaan ”Havupuut”.

Seminaarissa muistellaan menneitä ja luodaan katsaus tulevaan
Seminaarin ensimmäisenä päivänä keskitytään Risto Sarvaksen elämäntyöhön teemalla ”Professori Sarvaksen tieteellinen perintö”. Sarvaksen elämäntyötä muistelevat muun muassa emeritusprofessorit Matti Leikola ja Eljas Pohtila. Toisena päivänä katsotaan tulevaisuuteen otsikolla ”Sarvaksen perinnöllä muuttuvaan maailmaan”.

Ennen varsinaisen ohjelman alkua on mahdollisuus tutustua Risto Sarvaksen muistoksi perustettavaan harsintakoealaan professori Kari Mielikäisen opastuksella. Ensimmäisen päivän iltana järjestetään juhlaillallinen kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Punkaharjun valtionhotellissa. Seminaarin järjestämistä tukee Metsämiesten säätiö.

Tervetuloa!

Seminaarin kotisivu

Kulkuyhteydet ja osallistumismaksu
- Seminaarin varsinainen ohjelma alkaa niin, että siihen ehtii mukaan myös Parikkalasta Luston pysäkille klo 10.58 saapuvalla junalla. Toisena päivänä ehtii ohjelman päätyttyä Parikkalan suuntaan lähtevään junaan. VR:n aikataulut
- 100 euron osallistumismaksu sisältää lounaat ja kahvit, iltajuhlan Valtionhotellissa ja juhlakirjan. Mikäli osallistut vain toisen päivän tapahtumaan, maksu on 50 euroa (ei sisällä iltajuhlaa).

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi