Metsäntutkimuslaitos
Tiedote 29.08.2008

Japanin metsäntutkimuslaitoksen johtaja vierailee Metlassa

Japanissa Metlaa vastaavan Forestry and Forest Products Research Instituten (FFPRI) johtaja professori Kazuo Suzuki vierailee Suomessa 31.8.-4.9. Vierailun isäntänä toimii Metlan ylijohtaja professori Hannu Raitio.

Vierailuohjelmaan kuuluu tutustuminen Metlan toimintaan Vantaan ja Parkanon yksiköissä, Metlan Haapastensyrjän jalostusasemaan Läyliäisissä sekä muun muassa UPM:n Kaipolan tehtaaseen.

FFPRI:ssä työskentelee noin 700 henkeä, eli se on jokseenkin samansuuruinen kuin Metla. Tutkimuslaitos on perustettu 1905, eli se on kymmenkunta vuotta Metlaa vanhempi. Suomen tavoin metsänjalostuksen tutkimus on muutama vuosi sitten liitetty tähän metsän- ja metsäntuotteiden tutkimuslaitokseen. Metlan tavoin FFPRI:n tehtävä on edistää metsätaloutta ja kestävää kehitystä metsäntutkimuksen keinoin.

Japanin ja Suomen metsäntutkijat ovat vierailleet toistensa luona viimeisten vajaan kymmenen vuoden aikana lähes sata kertaa. Yhteisiä julkaisuja on tullut puolen sataa. Molemmilla mailla on laajat metsävarat, hyvin toimiva yhteiskunta ja vanheneva väestö. Japanin suuri väestö saa aikaan sen, että sen lähes Suomen kokoisen metsäteollisuuden tuotteet käytetään kotimaassa. Suomi vie pääosan tuotteistaan ulkomaille.

Yhteisten ongelmien ja mahdollisuuksien sekä vahvan jo toteutuneen yhteistyön perusteella näiden kahden tutkimuslaitoksen virallisempi yhteistyö aloitettiin yhteistyösopimuksen allekirjoittamisella Tsukubassa FFPRI:n pääkonttorissa lokakuussa 2007.

Suomalaisia kiinnostavia yhteistyökohteita ovat esimerkiksi metsäpatologian, nisäkkäiden, metsämaatieteen ja metsänjalostuksen tutkimus. Japanilaisia kiinnostavat varsinkin tilastointiin, puunhankintaan sekä metsien muiden tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen liittyvät asiat. Ilmastonmuutos, metsäenergia ja uudet puutuotteet kiinnostavat kumpaakin osapuolta.

Uutena vahvasti nousevana teemana yhteistyössä on metsän ja ihmisten terveyden välinen yhteys, jonka tutkimusta ja huomioon ottamista edistämään kansainvälinen metsäntutkimusorganisaatioiden liitto IUFRO viime vuonna perusti erityisohjelman, jota koordinoi Metlan ylijohtaja Hannu Raitio.

Media on tietysti tervetullut osallistumaan vierailuohjelmaan tai tapaamaan professori Suzukia. Professori Suzuki on erityisesti Japanissa arvostetun matsutake -sienen kansainvälisesti tunnettu asiantuntija.

Vierailuohjelma

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi