Metsäntutkimuslaitos
Tiedote 7.7.2008

Mustikkasato jäämässä keskinkertaiseksi ja paikoin heikoksikin

Hallan aiheuttamat vauriot ja pölytyksen epäonnistuminen jättävät mustikkasadon keskinkertaiseksi ja paikoin jopa heikoksikin. Puolukan sadosta on tulossa Etelä- ja Keski-Suomessa kukkien määrän perusteella keskinkertainen, suomuuraimella kukkia on viime vuotista vähemmän. Sienisato näyttää lupaavalta kesä- ja heinäkuun kosteiden säiden ansiosta

Mustikkasato ongelmissa kylmyyden ja pölytyksen epäonnistumisen takia
Mustikan kukinta alkoi tänä vuonna Etelä-Suomessa 11.-17.5. eli 10 päivää aiemmin kuin viime vuonna. Kukinta eteni Etelä-Suomesta Lapin läänin pohjoisosiin kuitenkin ennätyksellisen pitkään, seitsemän viikkoa. Syynä kukinnan hitauteen olivat toukokuun viileys ja kesäkuun runsaat sateet. (kartta)

Kukinnan perusteella mustikan satoennuste oli hyvä. 3.7. mennessä oli inventoitu 250 yhden neliömetrin kokoista koeruutua, joissa oli keskimäärin 222 mustikankukkaa. Nyt Etelä- ja Keski-Suomessa lasketuissa 75 koeruuduissa oli keskimäärin vain 56 raakiletta. Useissa mustikkakasvustoissa raakileiden määrä on 30-40 prosenttia kukkien määristä. Lounais-Suomessa, Suomenselällä ja Hämeessä pientä raakileiden määrää selittää ankara halla. Sen sijaan runsaskukkaisissa kasvustoissa, joissa halla ei vieraillut, raakileiden pientä määrää selittää pölytyksen epäonnistuminen. Oulun ja Lapin lääneissä meneillään oleva mustikan raakileiden inventointi antaa lisää varmuutta pölytyksen onnistumiseen tai epäonnistumiseen.

Mesipistiäisiä, kuten kimalaisia, mehiläisiä ja ampiaisia esiintyi kukinta-aikana yleisesti vähäisiä määriä. Vasta kesäkuun jälkipuoliskolla pölyttävien hyönteisten ja myös mesipistiäisten määrät lisääntyivät, mutta mustikan kukinnan ajankohta oli silloin jo mennyt ohi Etelä- ja Keski-Suomessa.

Mustikan kypsymisennuste on Etelä- ja Keski-Suomessa normaaleilla metsäkuvioilla viikolla 30. Valoisilta kasvupaikoilta ensimmäiset kypsät marjat voidaan poimia jo parin viikon päästä.

Puolukan kukinta keskinkertainen
Puolukan kukinta alkoi Etelä- ja Keski-Suomessa samaan aikaan kuin viime vuonna, 9.-15.6. Kukinta eteni juhannusviikolla Oulun korkeudelle asti.

3.7. mennessä puolukan kukat oli laskettu 25:stä tutkimusmetsästä. Koeruuduissa kukkia oli keskimäärin 280 kappaletta kussakin. Tämän perusteella puolukan satotaso on keskinkertainen Etelä- ja Keski-Suomessa. Hajonta on suurta, sillä muutamassa tutkimusmetsässä oli jopa yli 500 kukkaa neliömetrillä. Viime vuonna kukkia oli neliömetrillä keskimäärin 205 kappaletta.

Puolukan kypsymisennuste on Etelä- ja Keski-Suomen eteläosissa normaalin kesäsään vallitessa viikolla 34. Kypsymisen muutaman päivän aikaistumiseen tai myöhästymiseen vaikuttavat sään lisäksi kasvupaikan ominaisuudet ja varjostavan puuston määrä.

Suomuuraimella vähemmän kukkia kuin viime vuonna
Kukinta alkoi avosoilla13.- 19.6. eri puolilla Suomea noin viikkoa myöhemmin kuin kahtena aikaisempana vuonna. Kesäkuun jälkipuoliskolla kukinta eteni puustoisille rämeille ja korpiin. Toukokuu oli viileä ja kesäkuu pilvinen ja sateinen, joten sää ei suosinut kukintaa. Sateisten säiden takia pölyttäjiä oli kesäkuun alkupuoliskolla vähän.

Kukkia laskettiin koeruuduilta keskimäärin 7 kappaletta neliömetriltä, viime vuonna vastaava luku oli 17. Kukinnan perusteella satoennuste on keskinkertaisen alarajalla. Tosin joukossa on soita, joilla kukkien lukumäärät ovat kaksinkertaisia, ja ennuste on siten parempi.

Alkukesän säät otollisia hyvän sienisadon muodostumiselle
Viileän kostea kesäkuu ja sateinen heinäkuun alku lupaavat hyvää sienisadolle. Viime päivinä metsistä on löydetty pieniä määriä keltavahveroita, lehmän- ja koivunpunikkitatteja. Kangashumuksen lahottajien ilmestyminen metsiin on merkki siitä, että sienikausi alkaa parin viikon sisällä. Kangashumus on nyt kostea ja otollinen sienirihmastojen kasvulle. Ensimmäisinä ruokasieninä heinäkuun aikana löydetään koivuvaltaisista metsistä keltavahveroita, koivunpunikkitatteja ja keltahaperoita. Kuusimetsiin moni jo toivoo herkkutatteja.

Lisätietoja:

 

Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi