Metsäntutkimuslaitos
Tiedote 6.6.2008

Punavyökariste on löydetty suomalaisilta männyiltä

Punavyökariste (Dothistroma septosporum) on sienitauti, joka aiheuttaa nuorten mäntyjen neulasten ruskettumista ja varisemista. Tämä sieni on nyt löydetty Suomesta useilta paikkakunnilta. Ensihavaintojen perusteella punavyökariste esiintyy Suomessa männyllä alle kahden metrin korkeudella olevissa oksissa. Taudin tunnistaa punertavista osista ruskettuneissa neulasissa ja ympäri neulasen ulottuvista punaruskeista "vöistä".

Punavyökariste on alun perin kuvattu Venäjällä vuonna 1911, ja nykyään se tunnetaan 80 eri puulajilta kaikilta mantereilta. Tauti on ollut erityisen tuhoisa eteläisen pallonpuoliskon mäntyviljelmillä. Vaikka tämä sieni tarttuu pääasiassa mäntyihin, voi se aiheuttaa taudin myös nuorissa kuusissa. Keski-Euroopassa punavyökariste on aiheuttanut tappioita varsinkin mustamännyllä. Euroopan kasvinsuojelujärjestö EPPO on arvioinut, että toisin kuin muualla maailmassa, tämä sienitauti ei ole Euroopassa ollut erityisen tuhoisa, eikä sitä siksi ole listattu karanteenilajiksi.

Punavyökariste on levinnyt myös Viroon vasta aivan äskettäin. Etelä-Virossa löydettiin ensimmäiset oireet vuonna 2006, ja tänä keväänä laji on havaittu suuressa osassa maata. Nyt sieni on löydetty myös Suomesta. Se on eristetty Hartolasta, Suonenjoelta ja Kangasniemeltä saaduista neulasnäytteistä, ja lajimääritys on varmistettu puhdasviljelmistä DNA-sekvenssien perusteella. Lisäksi oireiden perusteella tauti on tunnistettu mm. Jämsässä, Varkaudessa, Leppävirralla, Janakkalassa, Pieksämäellä, Padasjoella, Kuhmoisissa, Lammilla, Laukaalla, Joutsassa, Tuusulassa ja Ristiinassa.

Suomessa tunnetaan männyllä ennestään useita neulaskaristetauteja, kuten männynkariste, harmaakariste ja ruskopilkkukariste. Ne esiintyvät yleisimmin tiheissä taimikoissa ja nuorten männiköiden alaoksistoissa. Nämä karisteet vähentävät mäntyjen kasvua ja voivat lisätä tainten kuolleisuutta etenkin heinittyvissä taimikoissa. Neulaskaristeiden esiintyminen vaihtelee huomattavasti vuosittain riippuen säätekijöistä. Sateinen kesä ja pitkä lauha sateinen syksy edistävät karistetauteja.

Myös punavyökariste aiheuttaa kasvutappioita esiintyessään runsaana, vaikka puu säilyisikin hengissä. Varmuudella ei tiedetä, miksi punavyökaristeen levinneisyysalue on kasvanut pohjoiseen päin, mutta ilmaston lämpeneminen saattaa olla merkittävä tekijä.

Lisätietoja:

Kuvat annetaan tiedotusvälineiden käyttöön kertajulkaisuoikeudella tähän tiedotteeseen liittyvän jutun yhteydessä. Kuvia käytettäessä mainitaan lähteeksi Metla/Michael Müller.


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi