Metsäntutkimuslaitos
Kutsu 19.5.2008

Kutsu tiedotustilaisuuteen:

Viruksen aiheuttama koivunkierrelehtitauti leviää Suomen koivuissa

Aika: 22.5.2008, kello 10–11.30
Paikka: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä

Metsäntutkimuslaitos kutsuu Teidät tilaisuuteen, jossa kerrotaan koivunkierrelehtitaudista. Tauti alkoi yleistyä Suomessa vuoden 2002 jälkeen, mutta taudin aiheuttaja, kirsikankierrelehtivirus, saatiin määritettyä vasta viime syksynä. Tauti on yleistynyt voimakkaasti Suomen koivuissa. Jatkuva lisääntyminen saattaa tulevaisuudessa aiheuttaa suuriakin taloudellisia menetyksiä metsissä, koska virustaudeista on hankala päästä eroon. Tauti näyttää yleistyneen myös kaupunkipuistojen koivuissa.

Tautimäärityksen on tehnyt Metlan erikoistutkija Risto Jalkanen yhteistyössä Berliinissä sijaitsevan Humboldtin yliopiston tutkijoiden kanssa. Taudinaiheuttaja määritettiin nyt molekyylibiologisin menetelmin. Määrittämisessä auttoi kuitenkin se, että vastaavia oireita on aiemmin löydetty myös Keski-Euroopan puista.

Tiedotustilaisuuden aluksi Risto Jalkanen kertoo taudin löytämisestä ja levinneisyydestä, taudin oireista ja taloudellisista vaikutuksista.

Tämän jälkeen professori Carmen Büttner kertoo englanniksi taudinaiheuttajaviruksesta (kirsikankierrelehtivirus, Cherry Leaf-Roll Virus, CLRV) ja virustutkimuksen tuloksista suomalaisissa koivuissa.

Lopuksi tutustumme virusta kantavaan rauduskoivuun.

Mukana tiedotustilaisuudessa ovat myös tohtorit Susanne von Bargen ja Martina Bandte Humboldtin yliopistosta.

Tilaisuudessa on tarjolla aamukahvia.

Tervetuloa!

Lisätietoja:

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi