Metsäntutkimuslaitos
Tiedote 14.03.2008

Väitös harvennuksen ja lannoituksen vaikutuksesta kuusen puuaineen ja kuitujen ominaisuuksiin

Tutkija, FM Tuula Jyske on selvittänyt väitöstutkimuksessaan harvennuksen ja lannoituksen vaikutuksia kuusen (Picea abies (L.) Karst.) puuaineen ominaisuuksiin, kuten tiheyteen, kuidunpituuteen, kuituseinän paksuuteen, soluontelon läpimittaan ja ligniinipitoisuuteen. Jyske väittelee tänään 14.3.2008 kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että nykyisten harvennus- ja lannoituskäsittelyiden vaikutukset puuaineen ja kuitujen ominaisuuksiin ovat vähäisiä. Ominaisuudet vaihtelevat kuitenkin suuresti puiden ja kasvukausien välillä. Puuaineen ominaisuuksia tutkittiin puun tyveltä latvaan sekä ytimestä pintaan. Aineisto kerättiin Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) ylläpitämistä, pitkään seuratuista harvennuskokeista Heinolassa ja Punkaharjulla sekä harvennus-lannoituskokeista Parikkalassa ja Suonenjoella.

Vastaväittäjänä toimii professori Rupert Wimmer (Department of Material Sciences and Process Engineering, University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Wien, Itävalta) ja kustoksena professori Marketta Sipi.

Julkaisu: Jyske, Tuula 2008. The effects of thinning and fertilisation on wood and tracheid properties of Norway spruce (Picea abies) – the results of long-term experiments. University of Helsinki, Department of Forest Resource Management. Dissertationes Forestales 55.

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi