Metsäntutkimuslaitos

Tiedote 13.06.2007

Mustikasta ja suomuuraimesta keskimääräistä runsaampi sato koko maahan

Mustikkametsissä ja suomuurainsoilla on keskimääräistä enemmän kukkia koko maassa. Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) ennusteen mukaan mustikka- ja muurainsadosta tulee keskimääräistä parempi. Myös puolukka on aloittanut kukintansa Etelä-Suomessa.

Mustikan kukinta alkoi tänä vuonna Etelä-Suomessa 21.5. eli noin viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna. Lapin läänissä mustikan kukinta on edennyt Inarin Kaamaseen, jossa se alkoi 11.6. Tänä vuonna vältyttiin ankarilta halloilta koko maassa. Viime vuonna laajoilla alueilla Etelä- ja Keski-Suomessa aukeamassa olleet kukat paleltuivat toukokuun puolivälissä.

Mustikan kukinta on edennyt raakilevaiheeseen suotuisissa merkeissä Etelä- ja Keski-Suomessa. Halloja ei ollut tänä vuonna kukinta-aikana ja mustikkakasvustoissa on esiintynyt runsaasti pölyttäviä hyönteisiä (mm. kimalaisia ja kukkakärpäsiä). Hyönteisten runsas esiintyminen mustikkakasvustoissa enteilee hyvää pölytystulosta.

Viidessäkymmenessä mustikkametsässä olevia pysyviä koeruutuja on inventoitu 250 kappaletta ja kukkia on keskimäärin 164 kappaletta neliömetrillä. Viime vuonna mustikan kukkia oli 128 kappaletta neliömetrillä.

Hajonta kukkien lukumäärissä eri tutkimusmetsissä ja koeruuduilla on melko suuri. Tähän on syynä paikoin erittäin hyvä kukinta, joka johtui pitkähköstä ja lämpöisestä viime syksystä, jolloin mustikan kukka-aiheet muodostuivat. Toisaalta viime vuoden kuivuudesta johtuen joissakin metsiköissä mustikan varvut ovat kuivuneet ja tällaisissa kasvustoissa kukinta on ollut heikkoa. Myös viime viikon kestänyt helteinen sää ja voimakkaat tuulet voivat laskea Etelä- ja Keski-Suomessa mustikan satoa metsissä, joissa raakilevaihe on jo alkanut. Nämä alueet ovat kuitenkin pieniä.

Suomuuraimella kelpo kukinta

Suomuuraimen kukat ovat auenneet kesäkuun ensimmäisellä ja toisella viikolla (4.-12.6.) koko maassa. Kesähallat eivät ole haitanneet suomuurainkasvustoja ja voimakkailta ukkoskuuroilta, raekuuroilta ja tuulilta on kukinta-aikana vältytty. Suomuuraimen kukkia on ollut soilla keskimäärin 17 kukkaa neliömetrillä. Lämpimän sään ansiosta kukinta oli nopeaa ja toivoa sopii, että soilla runsaana esiintyneet hyönteiset ovat ehtineet pölyttää emikukat. Kukkien lukumäärän perusteella muurainsadosta muodostuu mustikan tapaan keskimääräistä parempi.

Puolukka on aloittanut kukintansa

Puolukan kukinta on alkanut Etelä-Suomessa 6.-12.6., noin viikkoa aiemmin kuin viime vuonna. Helteinen sääjakso nopeutti myös puolukan kukinnan alkamista. Maastossa laskettuja kukkainventointeja on vielä vähän, joten tulevaa puolukkasatoa ei voida vielä ennustaa.

Lisätietoja:

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi