Metsäntutkimuslaitos
Tiedote 4.6.2007

Ruskomäntypistiäisen toukat kuoriutuneet

Ensimmäiset ruskomäntypistiäisen toukat kuoriutuivat neulasissa talvehtineista munista toukokuun 21. päivänä. Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) tekemän ennusteen mukaan toukkia tulee olemaan paljon etenkin Ruokolahdella ja paikoin muuallakin Suur-Saimaan alueella. Paras torjunta-aika on jo käsillä ja ohi parissa viikossa.

Metlan ennusteen mukaan Ruokolahdella terveitä toukkia tulee niin paljon, että pahimmilla tuhoalueilla kaikki vanhat neulaset tulevat syödyiksi. Puumalassa pistiäisten määrää ovat vähentäneet paikoin viime kesänä puhjennut pistiäisiä tappava virustauti sekä munaloiset. Puumalassakin tulee edelleen neulastuhoja alueilla, missä loiset eivät ole hävittäneet mäntypistiäisten munia sekä uusilla alueilla, joissa loiskanta ei ole vielä ehtinyt kasvaa suureksi. Muuallakin Savossa ja siellä täällä Etelä-Suomessa saaristoa myöten on alueita, joilla tuhot ovat lisääntymässä.

Ruskomäntypistiäinen on yleisimmin tuhoja aiheuttava männynneulasia ravinnokseen käyttävä hyönteinen. Se talvehtii munina neulasilla ja toukat kuoriutuvat munista loppukeväällä. Toukat syövät mäntyjen neulasia heinäkuun alkuun asti, jolloin männyt näyttävät hyvin harsuilta. Toukat syövät kuitenkin pääasiassa vain vanhoja neulasia jättäen uudet, tänä kesänä kasvavat neulaset rauhaan. Niinpä elinvoimaiset männyt kestävät parin vuoden tuhot kärsien vain kasvutappioita.

Ruskomäntypistiäisen torjunta on mahdollista käyttämällä hyväksi virustautia, joka vaivaa pistiäistä luontaisestikin. Tänä vuonna virusta käytetään Norjassa huonoon kuntoon joutuneiden mäntyjen pelastamiseksi. Suomessa uusi kasvinsuojeluainelaki kieltää pääsääntöisesti lentolevityksen, mikä mutkistaa mäntypistiäisten torjuntaa. Mökkiläisiä kiusaavat ruskomäntypistiäistoukat voi ruiskuttaa reppuruiskulla.

Metla kerää havaintoja ruskomäntypistiäisistä ja muista metsätuholaisista muun muassa Internetissä osoitteessa www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/tuhoilmoitus/.

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi