Metsäntutkimuslaitos
Tiedote 29.5.2007

Metsänjalostajat kehittävät eurooppalaista yhteistyötä

Treebreedexin vuosikokous käynnissä Järvenpäässä 28.–31.5.

Järvenpäässä on käynnissä eurooppalaisen metsänjalostushankkeeen, Treebreedexin, ensimmäinen vuosikokous. EU:n kuudennen puiteohjelman Treebreedex-hankkeessa 28 jalostusinstituuttia 18 Euroopan maasta luo metsänjalostuksen yhteistä infrastruktuuria: tietokantoja ja metodien synkronointia. Hankkeessa kartoitetaan myös mahdollisuuksia käytännön yhteistyön laajentamiseen.

- Vaikka jalostettavat lajit ja kasvatusympäristöt vaihtelevat Euroopan eri maissa, on metsänjalostuksen metodiikassa paljon yhteneväisyyksiä, kertoo Luc Paques INRAsta Ranskasta (L'institut national de la recherche agronomique). - Tulevaisuuden haasteet metsänjalostukselle ovat melkoiset, sen vuoksi tietotaidon jakaminen ja käytännön yhteistyö ovat välttämättömiä, jatkaa professori Katri Kärkkäinen Metsäntutkimuslaitokselta (Metla). Kärkkäinen ja Paques ovat hankkeessa luotavan virtuaalisen metsänjalostuskeskuksen koordinaattoreita.

Kolmipäiväisen vuosikokouksen aikana viisikymmentä eurooppalaista metsänjalostajaa paitsi suunnittelee hanketta, myös kuulee suomalaisten asiantuntijoiden ajatuksia metsänjalostuksen tulevaisuudesta. Kokouksessa puhuu muun muassa M-realin tutkimusjohtaja ja Forest-based Sector Technology Platformin (FTP) advisory boardin puheenjohtaja Lars Gädda aiheesta Trees for Future Markets ja Oulun yliopiston professori Outi Savolainen aiheesta Trees for Future Environments.

Kokouksen osallistujat tutustuvat suomalaiseen metsänjalostukseen jalostusjohtaja Matti Haapasen avustuksella ja käytännön metsänjalostustyöhön Metlan Haapastensyrjän jalostusasemalla.

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi