Metsäntutkimuslaitos
Tiedote 16.03.2007

Kolin Herajärven Kierros voitti Vuoden Retkikohde 2007 -kilpailun

Kolin vaara- ja järvimaisemissa kulkeva Herajärven Kierros -vaellusreitti on valtakunnallinen vuoden 2007 retkikohde. Pohjois-Karjalan vaellusreittien helmi voitti Suomen Messusäätiön Vuoden Retkikohde 2007 -kilpailun selkeästi. Yleisöäänestyksen lähes 3700 äänestä Herajärven Kierros sai peräti kolmanneksen. Suomen Messusäätiö palkitsi Herajärven Kierroksen 5 000 euron stipendillä. Palkinto annetaan Helsingin Messukeskuksessa Retki 07 -messuilla perjantaina 16.3.2007 klo 10.

Palkintostipendin ottavat vastaan Herajärven Kierroksen ylläpidosta vastaavat osapuolet; Kontiolahden kunnan edustajana kunnanjohtaja Kari Käyhkö ja Metsäntutkimuslaitoksen Kolin kansallispuiston edustajana puistonjohtaja Lasse Lovén.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Kaksi aiempaa voittajaa ovat Birgitan polku (2006) ja Ivalojoki (2005). Kolin kansallispuisto sijoittui vuonna 2005 toiseksi. Tänä vuonna oli mukana kilpailun historian suurin määrä ehdokkaita. Retkeilyyn liittyvät viranomaiset ja järjestöt esittivät kilpailuun 28 kohdetta. Näistä alan ammattilaisraati valitsi 10 finalistia, joiden joukosta yleisö sai äänestää suosikkiaan. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä. Toiseksi kilpailussa sijoittui Kuhankuonon retkeilyreitti 590 äänellä (16 % äänistä).

Pohjois-Karjalan vaarat ja järvet tarjoavat retkielämyksiä

Herajärven Kierros on Kolin kansallispuiston kupeessa olevaa Herajärven järviallasta kiertävä, noin 40 kilometrin vaativa rengasreitti. Reitin molemmissa päissä on kevyempiä ja lyhyempiä, perheille sopivia päiväretkiosuuksia. Reitti kuuluu Karjalan Kierroksen noin 1000 kilometrin vaellusreittiperheeseen. Karjalan Kierros on yhteisnimitys valikoiduille maakunnan reiteille, jotka ovat pääosin pitkiä, vähintään kahden päivän polkuja.

Herajärven Kierros sijaitsee Kontiolahden ja Lieksan kunnissa. Noin puolet reitistä kulkee Kolin kansallispuiston alueella. Kierroksen kiertää vuosittain noin 2000 vaeltajaa. Lyhyempiä osuuksia kulkee noin 10 000 retkeilijää. Herajärven Kierroksen suunnitteli ja toteutti 1990-luvun lopulla Pohjois-Karjalan ympäristökeskus. Reitin noin 250 000 euron perustamiskustannukset rahoittivat EU:n aluekehitysrahasto, ympäristöministeriö ja Kontiolahden kunta.

”Herajärven Kierros näyttää vaeltajalle laajat vaaramaisemat. Reitti ylittää toistakymmentä vaaranlakea. Vaeltaja voi ihastella alkuperäistä metsäluontoa, järvenselkiä, tuoreita kaskialueita ja arvokkaita kukkaniittyjä. Reitin varrella on myös vanhoja maatiloja ja niiden pieteetillä kunnostettuja perinnerakennuksia. Reitin idylliset maisemat ovat houkutelleet paljon ulkomaalaisia nuoria vaeltajia”, puistonjohtaja Lasse Lovén kertoo.

”Herajärven Kierroksen juomavesihuolto on kuivina kesinä tuottanut ongelmia. Kilpailun voittostipendi käytetäänkin Kontiolahden kunnan alueella sijaitsevan Ryläyksen nuotiopaikan kaivon tekemiseen”, Kontiolahden kunnanjohtaja Kari Käyhkö toteaa.

Herajärven Kierros on yksi Kolin kansallismaisemassa kiertävistä reiteistä. Kolin kansallispuiston alueella on yhteensä 60 kilometriä merkittyjä retkeilypolkuja. Osa poluista on muutaman kilometrin mittaisia, eri teemojen ympärille rakennettuja luonto- ja opetuspolkuja. Kansallispuistossa ja sen vierellä olevat ulkoilureitit tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet vaeltamiseen ja ovat yksi tärkeimmistä Kolin alueen vetovoimatekijöistä. Herajärven Kierroksen ympäristö tarjoaa mahdollisuudet reitin laajentamiseen järven eteläpäähän ja Pielisen hiekkarannoille saakka. Tällöin reitti mahdollistaisi jopa viiden päivän erävaelluksen.

Tietoja reitistä karttoineen ja korkeusprofiileineen sekä reitin varren mielenkiintoisista kohteista on uudessa Katri Vuorjoen ja Pekka Virtamon toimittamassa Koli-oppaassa, joka on myös Euroopan ensimmäinen älyruutuopas. Pohjois-Karjalan upeista vaelluskohteista kerrotaan enemmän samojen tekijöiden Pohjois-Karjalan vaellusreittioppaassa ja Outdoor Karelia Finland -kirjassa. Ne on tehty Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen rahoituksen turvin. Sivusto www.vaellus.info esittelee reittien parhaimmistoa lyhyesti.

Lisätietoja:

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi