Metsäntutkimuslaitos

Tiedote 16.06.2006

Mustikasta tulossa keskinkertainen sato

Mustikka kärsi toukokuun ankarista halloista Etelä- ja Keski-Suomessa. Suomuuraimella hyvä kukinta

Tähän mennessä kaikkien tutkimusmetsien mustikankukkien keskiarvo on 128 kukkaa neliömetrillä, minkä perusteella sadosta tulee Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) ennusteen mukaan keskinkertainen, sanoo vanhempi tutkija Kauko Salo.
Viime vuonna kukkia koeruuduilla (300 kpl) oli keskimäärin 188 kpl neliömetrillä. Tänä vuonna erot kukkien lukumäärässä metsiköitten välillä voivat olla merkittäviä, sillä alavilla paikoilla hallavaurioista johtuen sato on niukka ja järvien ja jokien rantametsissä ja järvien saarissa satotaso muodostuu selvästi paremmaksi. Myös vaarojen ja mäkien itä- ja pohjoisrinteillä mustikan kukat säästyivät halloilta myöhäisemmän kukinnan takia.

Vakavia mustikan hallavaurioita on esiintynyt Etelä- ja Keski-Suomessa. Ankara halla vikuutti toukokuun puolivälissä (17.5.2006) nuppuja ja juuri aukeamaisillaan olleita kukkia Satakunnassa, Suomenselän eteläosissa, Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Muutamissa metsiköissä Pohjois- Karjalassa ja Pohjois-Savossa alavimmilla kasvupaikoilla on todettu mustikan nupuissa hallavaurioita. Inventoijien mukaan mustikan kukkien lukumäärä oli yli 200 kukkaa neliömetrillä monessa eteläsuomalaisessa tutkimusmetsissä, mikä osoittaisi runsasta satoa. Hallavaurioita esiintyi kuitenkin jopa 30-50 % nuppujen ja kukkien lukumääristä.

Mustikan kukinta alkoi tänä vuonna valoisimmilla kasvupaikoilla mm. metsän reunoissa ja mäkien etelärinteillä 18.5. Viikonlopun aikana (20.-21.5.) ja seuraavan viikon alkupuolella kukat aukenivat useissa Etelä- ja Keski-Suomen metsiköissä. Hallavauriot kohdistuivat monissa metsissä turvonneisiin nuppuihin tai aukeamaisillaan olleisiin kukkiin. Lisäksi ankara halla ruskisti myös nuorten versojen kasvulehtiä. Toukokuun loppupuolen kylmä sääjakso hidasti mustikan kukintaa selvästi ja kesäkuun alussa (1.-7.6) kukinta eteni idässä hitaasti Kainuuseen (Kuhmo, Ristijärvi) asti ja lännessä kukinta oli samaan aikaan edennyt hieman korkeammalle Lapin läänissä. Seuraavan viikkojakson aikana (8.-14.6.) helteisessä säässä kukinta on edennyt Inarin Kaamaseen asti. Viime vuonna mustikan kukinta alkoi 23.5.2005 Tammisaaren Bromarvista eli viikkoa myöhemmin kuin tänä vuonna. Mustikan kukat välttyivät tuolloin halloilta ja valtakunnallinen sato olikin keskinkertaista parempi.

Suomuurain kukkii runsaana
Eri puolilla Suomea suomuuraimen kukat ovat auenneet kuluneen viikon (11.-16.6.) aikana avosoilla tai harvapuustoisilla rämeillä. Puustoisissa korvissa suomuuraimen kukinta ei ole vielä alkanut. Suomuuraimen kukinta on ollut monilla soilla runsasta ja odotettavissa on hyvä sato kukinnan perusteella. Toivottavasti kesähallat eivät vikuuta suomuurainkasvustoja. Voimakkaat ukkoskuurot ja tuulet voivat alentaa suomuurainsatoja. Tällöin terälehdet voivat pudota maahan, jolloin hyönteiset eivät löydä terälehdettömiä kukkia.

Puolukka kukkii
Ensimmäiset puolukan kukat ovat avautuneet tämän viikon aikana lämpimillä kasvupaikoilla Etelä-Suomessa. Kukkainventointeja ei ole puolukalla vielä tehty, joten kukinnan runsaus selviää seuraavan kahden viikon aikana.

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi