Metsäntutkimuslaitos

Tiedote 10.05.2006

Korvasienet aikaisessa pohjoisessa, routa hidastaa satokauden alkua etelässä

Ensimmäiset korvasienet ovat jo poimittavissa Etelä-Lapissa, mutta Etelä-Suomessa satokausi ei ole vielä alkanut. Satokauden alkamista Etelä-Suomessa hidastaa maassa sitkeästi pysyvä routa. Korvasieniä alkaa ilmestyä roudan sulamisen jälkeen.

Yleensä korvasienikausi alkaa Lapissa touko-kesäkuun vaihteessa ja normaali poiminta-aika on kesäkuun ensimmäiset viikot. Nyt ensimmäiset sienet ovat ilmestyneet kuukautta aiemmin, koska Lapissa maa on ollut sula tai vain heikossa roudassa koko talven. Etelä-Suomessa maassa oleva routa estää ja hidastaa sienten kehitystä. Sienet ilmestyvät siellä tänä vuonna normaaliaikaan tai hieman normaalia myöhemmin.

Satoennuste lupaa viime vuotista parempaa satoa Lappiin, mutta varsin huonoa eteläiseen Suomeen. Syynä on viime vuoden loppukesän runsassateisuus, joka haittasi sienten rakentamiseen tarvittavan energian keruuta. Märässä maassa korvasieni ei pysty lahottamaan riittävästi, jotta sienten aiheita syntyisi. Viime kesänä korvasienilahotus onnistui parhaiten vettä helpommin läpäisevillä mailla ja ja yhtenäisen pienalueen kuivimmilla paikoilla kuten kumpareilla.

Nyt tarvittaisiin sadetta, jotta syntyneiden sienten kasvu nopeutuisi. Pitkä kuiva ja paahteinen kausi pohjoisessa on alkanut jo kuivattaa sieniä, jolloin ne saattavat jäädäkin pieniksi. Etelässä sade sulattaisi roudan ja edistäisi sienten kehitystä. Maassa sinänsä on kosteutta sienille myös pohjoisessa.

Parhaita paikkoja sienisadon tarkastamiseksi ovat muutaman vuoden ikäiset kevyesti muokatut uudistusalat. Vähäisellä vaivalla saa varsin nopeasti käsityksen, onko tämä kasvupaikka ollut sovelias sienten kasvulle tänä satokautena.

Korvasienisatoa voi parantaa huomattavasti puoliviljelyllä. Siinä maahan kaivetaan sanomalehteä alueella, missä korvasientä esiintyy luontaisesti. Noin kilon luontainen sato voi puoliviljelyssä 10–200-kertaistua.

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi