Metsäntutkimuslaitos

Tiedote 04.08.2005

Metlan tutkimustiedotteet leviävät entistä tehokkaammin
Metla mukaan GFIS:n RSS-syötepalveluun

Metsäntutkimuslaitos on liittynyt Global Forest Information Service (GFIS) -nimisen tietopalvelun tiedontuottajaksi. Palvelussa eri metsäntutkimusorganisaatiot ovat toukokuusta 2005 lähtien jakaneet maailmanlaajuisesti ja kootusti omia uutisiaan, tietoa tapahtumistaan ja avoinna olevista työpaikoistaan GFIS:n verkkosivuilla RSS-syötteiden avulla. Metlan tiedotelistan voi GFIS:n verkkosivuilta lukemisen lisäksi tilata suoraan omaan RSS-lukijaohjelmaan.

GFIS toimii kansainvälisten metsäorganisaatioiden yhteistyöverkoston yhteydessä (Collaborative Partnership on Forests, CPF) ja sitä koordinoi IUFRO (International Union of Forest Research Organisations, Metsäntutkimuslaitosten kansainvälinen liitto). Palvelu on ilmainen ja sen kautta pääsee metsäaiheisiin verkkosivustoihin ja tietokantoihin, mikä mahdollistaa käyttäjälle helpon ja tehokkaan pääsyn maailmanlaajuiseen metsätietoon sekä parantaa verkottumismahdollisuuksia metsäalan ammattilaisten kesken. Tällä hetkellä Metlan sekä suomen- että englanninkieliset tiedotteet löytyvät palvelusta, mutta myös tapahtumakalenterin ja uusien julkaisujen mukaan ottamista suunnitellaan.

RSS on lyhenne sanoista Rich Site Summary tai Really Simple Syndication. Se on tapa jakaa tietoa tiedon tuottajilta sen kuluttajille. RSS:n avulla käyttäjät voivat helposti seurata Internetissä julkaistavia uutispalstoja, verkkolokeja ja tapahtumakalentereita. Seurattavien sivustojen päivityksistä ja muutoksista saadaan RSS:n avulla nopeasti tieto ilman jatkuvaa tarkkailua. RSS-syötteitä eli -osoitteita tarjoavat verkkosivuillaan jo esimerkiksi hyvin useat sanomalehdet ja yleisradioyhtiöt. Merkkinä RSS-palvelun tarjoamisesta verkkosivulla on usein pieni RSS syöte Metlan tiedotteisiin tai RSS syöte Metlan tiedotteisiin -nappi.

RSS:n hyödyntämiseen tarvitaan erillinen, joko ilmainen tai maksullinen lukijaohjelma, jonka voi ladata Internetistä. Tiedon tarjoaja koodaa viitteen sivustollaan XML-muotoon, ja tiedon vastaanottaja saa ilmoituksen uudesta tekstistä lukijaohjelman avulla. Ohjelma siis kokoaa yhteen esimerkiksi uusimmat uutiset usealta eri verkkosivustolta. RSS-linkin osoite kopioidaan verkkosivulta ja se määritellään lukijaohjelmalle. Lukijaohjelmassa on yleensä jo valmiina osoitteita, joista se käy hakemassa tietoa, mutta niitä voi määritellä myös itse omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Joissakin selaimissa lukijaohjelma on sisäänrakennettuna. Esimerkiksi Mozilla Firefox 1.0:ssa voi määritellä ns. eläviä kirjanmerkkejä. Merkkinä siitä, että sivusto tarjoaa RSS-syötteitä, Firefox-selaimen oikeaan alanurkkaan ilmestyy oranssi ikoni .

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi